Călătorind prin Malta: ce poţi vizita dacă îţi faci vacanţa aici

Malta

Luna trecută am profitat de preţurile mici la biletele de avion şi ne-am bucurat de câteva zile cu soare în Malta. Astăzi îţi prezentăm câteva informaţii despre ce poţi vizita aici în cazul în care ai pus şi tu această ţărişoară pe lista destinaţiilor tale.

 

Sunt foarte multe lucruri interesante despre Malta şi sperăm că acest articol să-ţi dea un bun start în planificarea vacanţei. Dacă încă nu ţi-ai făcut rezervările la biletele de avion, noi îţi recomandăm să iei în calcul o vacanţă de o săptămână, mai ales atunci când vrei să combini bălăceala şi statul la plajă cu vizitarea obiectivelor turistice.

 

Pe cât de mică, pe atât de complexă este această destinaţie şi cu siguranţă nu te vei plictisi aici. De la liniştea din Mdina şi până la viaţa de noapte zgomotoasă din St. Julian’s (Paceville) fizic nu ai o distanţă prea mare de parcurs, însă temporal aceste două locaţii fac parte practic din lumi diferite. Aşadar, ai putea să îţi petreci ziua într-o incursiune pe urmele cavalerilor, iar mai apoi lăsarea întunericului să te găsească în unul din cluburile selecte de pe insulă.

 

Aşa cum probabil ţi-ai dat deja seama, tocmai aşezarea sa geografică, la limita dintre continentul european şi cel african, a contribuit decisiv la ceea ce este astăzi Malta şi a făcut ca filele din cartea sa de istorie să fie extrem de numeroase.

 

Localizată practic în mijlocul Mediteranei, la aproximativ 1800 km est de Gibraltar şi 1700 km vest de Cipru, Malta a reprezentat un teritoriu intens disputat. Primele forme de viaţă de pe insulă datează de mai bine de 4000 de ani î.Hr., când grupuri de fermieri sicilieni s-au mutat mai la sud. Au cultivat pământul şi au construit temple. Au urmat fenicienii, romanii, arabii, iar mai apoi (în 1530) cavalerii din Ordinul St. John expulzaţi din Cipru şi Rhodos. Sub conducerea acestora, Malta a cunoscut cea mai mare dezvoltare. Şi cum bunăstarea nu putea fi trecută cu vederea, turcii au râvnit şi ei aceste teritorii. Au urmat francezii conduşi de Napoleon, iar în final englezii. În urma lor au rămas condusul pe partea stângă si cabinele roşii de telefon. Abia în anul 1964 Malta a reuşit să îşi câştige independenţa.

 

Din punct de vedere geografic, Malta este de fapt un arhipelag alcătuit din trei insule principale: Malta, Gozo şi Comino, la care se adaugă alte câteva insule mult mai mici şi mai puţin cunoscute: Filfla, Cominotto, Manoel şi St. Paul, ultima dintre ele fiind şi locul în care se spune că a naufragiat apostolul Pavel în drumul său spre Roma. De aici şi numele ei.

 

Acestea fiind spuse, iată lista cu recomandările noastre referitor la ce ai putea vizita în Malta.

 

Mdina

 

Dacă ne întrebi pe noi, acesta este cel mai fascinant oraş al insulei. Dincolo de zidurile mari din piatră ce îl împrejmuiesc, oraşul pare să fie neatins de agitaţia lumii moderne. În Mdina timpul a stat… şi încă mai stă. Şi tocmai acest aspect îi dă locului un farmec aparte! Nu te mira dacă aici, plimbându-te pe străduţele sale înguste, în timp ce nu te mai saturi să faci fotografii, mintea îţi va juca feste şi vei avea impresia că renumiţii cavaleri urmează să apară de undeva de după colţ.

 

Oraşul Mdina a rezultat în urma fortificării vechiului oraş roman Melita, urmând ca mai apoi să devină capitala Maltei. În urma fortificării, Melita s-a împărţit practic în două noi oraşe: Mdina, al cărui nume s-ar putea traduce drept “oraşul” şi Rabat, care în limba arabă înseamnă “suburbie”. Se spune că această aşezare a fost aleasă pentru a fi fortificată deoarece ea se găsea departe de ţărmul mării şi implicit de vasele inamicilor. Oraşul putea oferi astfel protecţie populaţiei în cazul unei invazii.

 

Nu te sfii să priveşti dincolo de zidurile Mdinei… Priveliştea peste satele şi oraşele malteze este una dintre cele mai frumoase de pe insulă având albastrul mării în depărtare.

 

Astăzi Mdina numără în jur de 250 de locuitori ale căror case se găsesc concentrate pe o suprafaţă extrem de mică. Şi cum religia este atât de importantă pentru maltezi, vei vedea aproape la fiecare intrare câte o iconiţă sau sculptură menită să protejeze acel cămin.

 

Fiind un oraş mic, poţi parcurge la pas Mdina, rătăcind pe străduţele ei labirintice, însă dacă doreşti să intri şi mai bine în atmosfera de poveste a locului, poţi face un tur cu trăsura. Te costă 35€.  Mdina este pietonală şi doar pe alocuri vei întâlni maşini ale localnicilor.

 

Pe lângă case, în centrul Mdinei vei vedea şi o impunătoare catedrală, St. Paul, care conform tradiţiei, a fost construită pe locul celei mai vechi biserici din Malta şi finalizată în anul 1702.

 

În continuare lăsăm pozele să vorbească în locul nostru…

 

20170528_132258

 

20170528_131706

20170528_131447

 

20170528_130406

 

20170528_132506

 

20170528_132641

 

Domul din Mosta (Rotunda din Mosta)

 

Dedicat Adormirii Maicii Domnului, domul este considerat a fi al treilea cel mai mare dom din Europa. Construcţia are ca sursă de inspiraţie Pantheonul din Roma. Lucrările au început în anul 1833, dar au fost finalizate abia 38 de ani mai târziu, în 1871. De ce au durat atât de mult? Ei bine, află că întreaga construcţie s-a realizat pe bază de voluntariat, muncitorii lucrând la dom doar în timpul lor liber.

 

De numele Rotundei de Mosta se leagă şi un eveniment considerat drept minune de către maltezi… În timpul celui de-al doilea război mondial, în seara zilei de 9 aprilie 1942, când în biserică se aflau aproximativ 300 de persoane,  o bombă germană a căzut prin acoperiş.  Din fericire, ea nu a explodat, ba mai mult, nimeni nu a fost rănit.  A urmat apoi o altă bombă, însă nici aceasta din urmă nu a explodat. Astăzi o copie a primei bombe este păstrată în interiorul domului.

 

Vizitarea domului este permisă de luni până sâmbătă între orele 9.00 – 11.00 şi 15.00 – 17.00, iar intrarea este liberă.

 

20170528_115642

 

Valletta

 

Construită pe o peninsulă stâncoasă şi având marea de-o parte şi de alta, Valletta era destinată a fi o fortăreaţă de nepătruns pentru pericolele ce veneau de pe apă. Piatra de temelie a oraşului a fost pusă de către Marele Maestru Jean Parisot de la Valette. Observi acum de unde îi vine numele…

 

Astăzi Valletta este un oraş care va încânta simţurile oricărui iubitor de istorie şi arhitectură. Oraşul face parte din patrimoniul UNESCO şi este una dintre cele mai concentrate zone istorice din lume. Biserici, palate, muzee şi străduţe înguste cu magazine de fel şi chip te aşteaptă să le descoperi. Valletta în sine îţi spune parcă o poveste şi nu degeaba oraşul a fost ales drept Capitală Culturală Europeană pentru anul 2018.

 

Ajuns în Valletta nu rata o vizită la Grădinile Barrakka: Upper şi Lower Barrakka Gardens. Intrarea este liberă, iar staţia principală de autobuze din Valletta este relativ aproape.

 

La Upper Barrakka Gardens poţi ajunge fie pe scări, fie cu liftul din Marele Port. Grădinile nu ocupă o suprafaţă foarte întinsă, dar fiecare colţişor al lor este bine întreţinut, iar priveliştea este încântătoare. Îţi recomandăm să ajungi aici fie la ora 12, fie la 16, atunci când maltezii trag cu tunul în amintirea bătăliilor de odinioară.

 

La Lower Barrakka Gardens vei vedea şi un mic templu dedicat lui Alexander Ball, cel care i-a ajutat pe maltezi în lupta lor împotriva francezilor. Tot de aici ai vedere directă la Memorialul Siege Bell.

 

20170527_125959

 

20170527_125050

 

20170527_125019

 

Pe lângă grădini, trebuie neapărat să vizitezi Saint John’s Co-Cathedral. Valletta are mai multe biserici, însă aceasta este cea mai importantă dintre ele. Ajunşi în faţa catedralei, pe noi ne-a surprins faptul că pe lângă alte biserici de pe insulă, exteriorul său nu are o arhitectură prea impunătoare. De îndată ce i-am călcat pragul, cu atât mai mare ne-a fost uimirea! În interiorul ei nu a rămas nici măcar o mică parte nedecorată şi nu este greşit să spunem că această catedrală poate fi considerată o adevărată comoară a Maltei. Tavanul este acoperit cu picturi splendide realizate de Mattia Preti, în timp ce în podeaua de marmură multicoloră sunt îngropaţi 400 de cavaleri maltezi. Tot aici vei vedea o pictură realizată de controversatul Caravaggio ce surprinde de-a dreptul dramatic tăierea capului lui Ioan Botezătorul.

 

Ai grijă însă la orarul de vizitare al catedralei: duminica este închisă, iar în restul zilelor poate fi vizitată astfel: de luni până vineri între 9.30 – 16.30 (ultima intrare la ora 16) şi sâmbăta între 9.30 – 12.30 (ultima intrare la ora 12).

 

Tot în Valletta mai poţi face o vizită şi la Palatul Marilor Maeştri, Camerele de Război Lascaris, Fortăreaţa St. Elmo, Muzeul Naţional de Război, precum şi la Muzeul Naţional de Arheologie. Acesta adăposteşte cea mai importantă colecţie de artefacte recuperate din siturile arheologice de pe insulă. Spre exemplu, statueta zeiţei fertilităţii „Venus de Malta” recuperată din templul Hagar Qim sau „Frumoasa adormită” găsită în Hal Saflieni Hypogeum.

 

Acestea fiind spuse, e lesne de înţeles de ce îţi recomandăm să aloci o zi întreagă pentru a explora Valletta. Indiferent în ce parte a insulei ţi-ai luat hotelul, poţi ajunge foarte uşor în capitală cu autobusele locale. Te avertizăm însă să fii pregătit pentru o călătorie destul de lungă pe durata zilei (o oră şi jumătate, chiar două) în cazul în care pleci din partea de nord a Maltei. Insula nu este mare, dar străduţele înguste şi aglomerate îţi vor da ziua impresia că ai o distanţă foarte mare de parcurs până în Valletta. Seara şi noaptea autobusele circulă mult mai rapid… doar că destul de rar.

Marsaxlokk

 

Localizat în partea de sud a insulei, acest sat pescăresc este locul perfect în care să admiri bărcile malteze multicolore (se numesc luzzu), acestea fiind prezente aici într-un număr foarte mare. Asemeni gondolelor veneţiene, maltezii au păstrat până astăzi design-ul şi cromatica luzzu-urilor. Construite pentru prima dată de fenicieni şi având fiecare pictat ochiul lui Osiris pentru a le proteja de toate pericolele de pe mare, luzzu sunt astăzi un simbol al Maltei.

 

Îţi recomandăm să îţi faci vizita în Marsaxlokk duminica, atunci când în sat se desfăşoară principalul târg de pe insulă, cu numeroase produse tradiţionale, peşte şi fructe de mare. Iar în caz că nu ştiai, maltezii au şi un peşte tradiţional, lampuki, atât de dorit de către pescari încât dreptul de pescuit se câştigă prin loterie.

 

Malta

 

Hagar Qim si Mnajdra

 

Cum Malta a fost locuită din timpuri străvechi, nu se putea ca pe insulă să nu rămână urme ale trecutului îndepărtat. Hagar Qim şi Mnajdra sunt două dintre cele mai cunoscute temple de pe insulă, iar dacă istoria te pasionează, merită să faci şi aici un scurt popas.

Blue Grotto si Dingli Cliffs

 

Partea vestică a Maltei are unele dintre cele mai frumoase peisaje şi forme de relief pe care le poţi admira pe insulă. Nu ne crezi? Vizitează Grota Albastră şi stâncile Dingli (înalte de aproximativ 250 metri de la nivelul mării) şi cu siguranţă te vei convinge.

 

bluegrotto

 

Hal Saflieni Hypogeum

 

Descoperit întâmplator în anul 1902 de nişte muncitori care săpau fundaţia unei case, Hypogeum este un sit arheologic construit pe trei nivele, toate subterane. Doar unul dintre aceste nivele este deschis publicului.

 

Construcţia acestui sit arheologic este învăluită în mister, fiind necunoscută perioada exactă în care a fost realizat (se presupune că undeva între 4100 şi 2500 î.Hr.) sau cine anume. Ceea ce se ştie este că el a fost folosit ca şi loc de înmormântare, aici fiind descoperite în jur de 7000 de schelete umane. Tot la Hypogeum a fost descoperită şi statueta “Frumoasei adormite“, pe care, după cum scriam şi mai sus, o poţi vedea la Muzeul Naţional de Arheologie din Valletta.

 

În caz în care vrei să mergi la Hypogeum, mare atenţie, trebuie să îţi iei din timp biletele, cu câteva săptămani bune înainte, locurile fiind limitate (intră doar 10 persoane pe oră). Un bilet costă 35 euro/persoană şi îl poţi achiziţiona online de aici.

 

Catacombele Sfântului Pavel şi ale Sfintei Agatha 

 

Se ştie deja că pentru poporul maltez religia ocupă un loc deosebit de important, lucru demonstrat şi prin numărul impresionant de biserici raportat la suprafaţă (365 la număr). Există o sală de rugăciune chiar şi în aeroport… Ei bine, dintre toţi sfinţii, cei mai veneraţi de către poporul maltez sunt Sf. Pavel şi Sf. Agatha.

 

Catacombele sunt astăzi deschise publicului larg şi reprezintă unele dintre primele dovezi ale existenţei creştinismului în Malta. Dacă îţi doreşti să le vizitezi, le poţi cupla cu vizita ta în Mdina, catacombele fiind localizate în Rabat, aşadar foarte aproape.

Satul lui Popeye 

În caz că nu ştiai, producţia ce l-a avut ca protagonist pe Robin Williams a fost filmată în Malta, în locul care astăzi se numeşte „Popeye Village”. Pentru a ajunge aici cu autobusul local cel mai simplu iei numărul 101 din Mellieha (staţia Skrajda de lângă plajă) şi mergi o singură staţie.

 

20170528_153158

Biserica din Mellieha

 

Este una dintre cele mai frumoase biserici de pe insulă, iar dacă ajungi în Mellieha, nu ai cum să o ratezi, fiind localizată pe un deal. Tot de aici ai o privelişte fermecătoare asupra mării şi plajei.

 

20170525_160252

 

20170525_154700

 

20170525_154716

 

20170525_154920

Insula Comino

 

Eşti în căutarea unui loc în care să te relaxezi şi să faci o baie în mare în cea mai turcoaz apă din arhipelagul maltez? Ei bine, am găsit răspunsul! Din Cirkewwa poţi lua un vaporaş până pe insula Comino!

 

Botezată de la planta de chimen care creştea aici şi al cărei miros se simţea puternic în aer, această micuţă insulă are astăzi doar câţiva locuitori (4 – 5 persoane), un singur hotel şi un poliţist.

 

De-a lungul istoriei sale insula a cunoscut mai multe populări şi depopulări, fiind adesea considerată un loc periculos în care să locuieşti. Acesta este şi motivul pentru care aici a fost construit un turn de apărare (Tower of Comino – finalizat în anul 1618) pe care îl poţi vedea încă din vaporaş. Chiar şi aşa maltezii au rămas însă reticenţi în a locui pe Comino.

 

Mândria acestei micuţe insule este Laguna Albastră (Blue Lagoon). A fost de departe cea mai limpede apă pe care am văzut-o în arhipelagul maltez. Relieful de aici este mai mult stâncos, dar există mici „golfuleţe” cu nisip şi cu intrare lină în apă. Îţi doreşti să explorezi mai mult? Ei bine, dacă ai o bună condiţie fizică, poţi să înoţi până pe Cominotto, micuţa insulă de lângă Blue Lagoon! Totuşi, credem că apa nu este peste tot foarte adâncă, deoarece pe la ora 17 – 18 seara (când sunt ultimele vaporaşe înapoi spre Malta) am văzut o mulţime de persoane ce mergeau precum răţuştele în şir indian prin apă, de pe Cominotto pe Comino, ţinându-şi rucsacele deasupra capului. Funny, nu-i aşa? 😀

 

După cum spuneam, vaporaşul spre Comino îl iei din Cirkewwa, de lângă terminalul de feriboturi spre Gozo. O cursă dus-întors costă 10 euro/persoană.

 

20170527_164405

 

20170527_170708

 

Insula Gozo

 

Surioara mai mică a Maltei, insula Gozo ascunde unele dintre cele mai pitoreşti peisaje ale arhipelagului. Am putea spune că insula este mică doar pe hartă, pentru că atunci când ajungi acolo, ai o mulţime de obiective de vizitat şi care necesită destul de mult timp. Gozo este o insulă liniştită, cu străzi de regulă mai puţin aglomerate decât cele din Malta şi cu localităţi rurale care încă mai păstrează vie atmosfera trecutului.

 

Pentru a ajunge în Gozo trebuie să iei feribotul din Cirkewwa. Face aproximativ 25 de minute. Dacă atunci când ajungi în in port vezi feribotul acolo, poţi merge direct în el, nimeni nu te va întreba dacă ai sau nu bilet, nici în Malta şi nici la sosirea în Gozo. Pe principiul că orice persoană care merge din Malta în Gozo va trebui cândva să se şi întoarcă, biletul îl vei lua abia la returul din Gozo. Costă 4.65 euro/persoană. Orarul feriboturilor îl găseşti aici.

 

20170526_122850

 

  • VICTORIA ŞI CITADELA

Istoria insulei este şi ea destul de tumultoasă, existând perioade în care locuitorii de aici au fost transformaţi în sclavi, motiv pentru care o parte dintre ei au preferat să fugă în Malta sau în Sicilia. Dovada vie a unui trecut încărcat stă astăzi Citadela din capitala administrativă a insulei, Victoria. Au existat chiar perioade în care întreaga populaţie din Gozo era obligată să se adăpostească aici după lăsarea întunericului.

 

La Citadelă intrarea este liberă, iar dacă ajungi în Victoria nu ai cum să nu o vezi, fiind construită pe un deal, este vizibilă din mai toate zonele oraşului.

 

Dincolo de poarta Citadelei stă practic un oraş în miniatură cu o impunătoare catedrală, un palat, o închisoare, o fântână şi mai multe muzee. Ai atât de multe de fotografiat aici, încât pregăteşte-te să nu laşi prea curând aparatul din mână. De sus de pe zidurile Citadelei te aşteaptă o privelişte panoramică peste sate şi oraşe cu câteva biserici impunătoare.

 

20170526_141501

 

20170526_140301

 

20170526_141456

 

20170526_140435

  • FORME DE RELIEF IEŞITE DIN COMUN

Până în urmă cu câteva luni Gozo se lăuda cu una dintre cele mai splendite „ferestre” din Europa, renumita Azure Window (fereastra apare şi în Game of Thrones), însă din păcate, în dimineaţa zilei de 8 martie 2017, fereastra s-a prăbuşit în mare pe timpul unei furtuni. Am primit şi noi cu tristeţe această veste, mai ales că deja aveam biletele de avion rezervate şi ne doream foarte mult să o vedem.

 

Puţini sunt însă cei care ştiu că Gozo mai are o fereastră Wied il-mielah. Probabil că şi aceasta va ajunge în timp semirotundă sub eroziunea vântului şi a mării.

 

malta-wied

  • TA’ PINU şi XEWKIJA

Tot în Gozo merită să vizitezi Biserica Ta’ Pinu, loc de pelerinaj pentru credincioşii maltezi, precum şi biserica Xewkija al cărei dom s-a dorit a fi chiar mai mare decât cel din Mosta. În realitate însă, domul bisericii din Gozo este mai înalt, dar are un diametru mai mic.

  • RAMLA BAY (RAMLA IL-HAMRA)

Dacă eşti în căutarea unui loc pentru o baie în mare, Ramla Bay este alegerea perfectă de pe Gozo, fiind una dintre cele mai bune plaje din tot arhipelagul maltez. Nisipul de aici are o culoare puţin mai roşiatică decât de obicei. Nu este tocmai roşu, aşa cum citisem înainte de a merge, dar are într-adevăr o nuanţă mai deosebită. Pentru a ajunge la Ramla Bay trebuie să iei autobusul nr. 302 din Victoria.

 

20170526_160521

  • PEŞTERA CALYPSO şi MOARA DE VÂNT TA’KOLA

În apropiere de Ramla Bay se găseşte şi peştera Calypso despre care se crede că ar fi locul în care Ulise a stat şapte ani prizonier. Gozo ar fi se pare insula care la inspirat pe Homer atunci când a scris Odiseea. Peştera Calypso nu are nimic ieşit din comun, însă priveliştea asupra Ramla Bay face toţi banii.

 

De asemenea, nu foarte departe se găseşte şi moara de vânt Ta’Kola, foarte asemănătoare morilor de vânt greceşti. Merită să faci un scurt popas şi aici.

 

kola

  • MARSALFORN

Dacă îţi doreşti să explorezi Gozo mai îndeaproape, Marsalforn este o bună alegere pentru a te caza, acest fost sat pescăresc având astăzi numeroase resorturi, cafenele, restaurante, dar şi o micuţă plajă cu nisip. În plus, Marsalforn este bine legat de Victoria şi Ramla Bay, autobusele circulă frecvent, mai ales în perioada verii.

  • TEMPLELE GGANTIJA (TURNUL GIGANŢILOR)

Asemeni Maltei, şi Gozo a fost locuită din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind templele preistorice Ggantija ce datează de mai bine de 3000 de ani î.Hr.

Sperăm că nu am omis nimic şi că acest articol îţi va fi util în planificarea vacanţei tale în Malta. Nouă ne-a plăcut insula şi cu siguranţă ne vom reîntoarce. În caz că mai cunoşti şi alte obiective pe care ar trebui să le includem, nu ezita şi scrie-ne.

 

Vacanţă frumoasă îţi dorim! 🙂

 

20170526_160755
20170526_161519

 


Cauta oferte de zboruri si cazare in Malta:


 

 

 

 

 

Ți-a plăcut acest articol? Spune și prietenilor tăi despre el:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *