Vacanţă în Puglia? Iată ce ai putea vizita aici

Puglia

Atunci când ai în suflet pasiunea pentru călătorii, nimic nu poate să mai schimbe asta… Orice nouă destinaţie de vacanţă pusă pe listă îţi va aduce fericire încă din momentul ce ţi-ai rezervat biletul de avion. Dacă şi tu eşti ca noi şi te regăseşti în aceste rânduri, welcome to the club, nu credem că vei găsi vreodată leacul pentru dependenţa de călătorii. Noi sperăm să nu ne vindecăm niciodată. 🙂

 

De data aceasta am găsit nişte bilete ieftine spre Bari şi zis şi făcut: MERGEM! Ajunsesem de cinci ori în Italia până acum, dar niciodată în partea de sud-est a ei. Eram fericiţi. Urma să ne plimbăm prin “tocul cizmei” şi să explorăm o nouă destinaţie. Am mai spus probabil mai demult… Orice călătorie îţi deschide practic “poarta” pentru alta nouă. Toate vizitele în Italia de până acum ne-au făcut să ne dorim să vedem şi mai mult din ea. Ştim, ar fi chiar imposibil să ne abţinem, mai ales la ce oferte publicăm zilnic pe blog.  Cândva prin 2013 am mai avut o “tentativă” să mergem la Bari, însă până la urmă atunci am ales Roma.

 

Dar gata cu vorbăria şi hai sa îţi spunem cum a fost în Puglia şi ce poţi vizita aici…

 

Încă de la ieşirea din aeroport ne-a întâmpinat un banner mare cu celebrele trulli din Alberobello. Ştiam că urma să le vedem cu ochii noştri în decurs de câteva ore, aşa că bannerul ne-a adus instant zâmbetul pe buze. 🙂

 

Din aeroportul din Bari ai diverse posibilităţi ca să ajungi la Bari Centrale. Cea mai rapidă variantă este cu trenul, face în jur de 15 minute, iar un bilet costă 5€/persoană (Ferrovie del Nord Barese). Cea mai ieftină variantă: cu autobusul Amtab, un bilet costă 1.50€/persoană. Noi am mers pe varianta asta. Ai grijă doar să ai la îndemână bani mărunţi atunci când îţi cumperi biletul de la şofer pentru a putea să îţi dea rest. Mai poţi de asemenea ajunge la Bari Centrale şi cu autobusul Cotrap, costul unui bilet fiind 4€ de persoană.

 

Dacă îţi doreşti o vacanţă în care să poţi explora întreaga regiune Puglia, noi îţi recomandăm să te cazezi chiar în Bari. De aici vei avea legături bune spre toate locurile şi oraşele în care ai ceva interesant de vizitat. Ca idee, numai în materie de transport feroviar Bari dispune de patru companii de căi ferate ce pleacă din Bari Centrale.

 

Noi am ales să ne cazăm la Hotel City pe motiv că se află foarte aproape de Bari Centrale şi are preţuri mai mult decât decente pentru ceea ce oferă. Am plătit 153€ / cameră dublă / 3 nopţi, mic dejun inclus. Un mare plus este aerul condiţionat care a făcut faţă cu brio la cele 35 – 40ºC de afară.

 

ALBEROBELLO

 

Aşa cum spuneam mai sus, prima noastră oprire a fost Alberobello. Îţi recomandăm neapărat să petreci o zi aici atunci când ajungi în Puglia (cel puţin o zi, dacă nu un city break întreg).

 

Alberobello a devenit celebru pentru căsuţele albe, rotunde şi cu acoperiş din piatră gri şi este astăzi inclus în patrimoniul cultural UNESCO. Nu se ştie exact cine anume a construit aceste căsuţe, dar un lucru este cert: ele oferă orăşelului un aer de poveste.  În total sunt în jur de 1400, aşa că ai ce vedea. Ia-ţi o încălţăminte comodă, pregăteşte-ţi aparatul foto şi colindă străduţele oraşului. Locul e magic, crede-ne!  Nu rata o vizită la Trullo Sovrano, Trullo Siamese sau Trullo Sotterraneo. Nouă ne-a plăcut foarte mult toată zona Rione Monti, o adevărată “invazie” de trulli. La unele dintre ele poţi urca şi pe acoperiş, să poţi admira de la înălţime zona în toată splendoarea ei.

 

Pentru a ajunge în Alberobello, poţi lua trenul din Bari (compania se numeşte Ferrovie del Sud Est), iar preţul unui bilet dus-întors este 9.80€. Îţi poţi lua biletele fie online, fie la faţa locului, cum preferi.

 

trullo7

 

trullo9

 

trullo12

 

trullo13

 

trullo14

 

trullo15

 

trullo16

 

MATERA

 

Ce-i drept, Matera nu face parte din Puglia, însă poţi ajunge foarte uşor aici de la Bari. Acesta este şi motivul pentru care ne-am decis să o punem pe această listă. Când spui “Matera”, spui istorie şi un loc care a devenit ceea ce nu se credea că va fi vreodată. Cândva ruşinea Italiei pentru sărăcia crâncenă şi condiţiile de mizerie în care trăiau locuitorii săi, Sassi di Matera este astăzi parte a patrimoniului cultural UNESCO şi viitoare capitală culturală europeană pentru anul 2019.

 

Poate te întrebi ce poate fi atât de interesant la un oraş ce a fost cândva rupt de civilizaţie şi în care în anii 1950 oamenii trăiau fără apă potabilă, electricitate şi canalizare şi în aceleaşi “locuinţe” cu animalele lor… Ei bine, află că Matera este una dintre cele mai vechi aşezări nu doar din Europa ci din lume, grotele de aici fiind locuite de peste 9000 de ani. Ba mai mult, oamenii de astăzi ai Materei se laudă că ei sunt singurii locuitori ai planetei care trăiesc în aceleaşi locuinţe ca şi strămoşii lor de acum 9000 de ani.

 

Pentru a ajunge în Matera, poţi lua fie trenul (Ferrovie Appulo Lucane), un bilet dus-intors costă 9.80€, fie autobusul (Flixbus), unde un bilet dus-întors este 10€. Orarul este mai convenabil la tren, fiind o mulţime de curse zilnice.

 

matera1

 

matera2

 

matera3

 

matera4

 

matera5

 

POLIGNANO A MARE

 

Dacă eşti un pasionat al călătoriilor, nu se poate să nu-ţi fi atras măcar o dată privirea imaginile de pe Internet cu stâncile abrupte şi micuţa plajă din Polignano a Mare. În plus, ajungi aici în doar 20 de minute de la Bari cu Trenitalia, iar un bilet dus-întors costă 5€ de persoană. Nu rata o plimbare în centrul vechi al oraşului. Iată câteva imagini şi de aici…

 

polignano1

 

polignano2

 

polignano3

 

polignano5

 

polignano6

 

polignano7

 

MONOPOLI

 

Cel mai probabil numele său te duce cu gândul la renumitul joc. Scăldat de apele Mării Adriatice, Monopoli este un orăşel-port pe ale cărui străduţe merită să hoinăreşti. Are şi o mică plajă, Cala Porta Vecchia, aşadar ar fi o bună alegere pentru o zi de relaxare la soare. Nu foarte departe se găseşte şi Torre Canne, foarte populară în rândul turiştilor.

 

Din Polignano a Mare faci doar 5 minute cu Trenitalia, fiind staţia imediat următoare, iar un bilet costa 1.10€ pe sens (în caz că vrei să le vizitezi pe amândouă într-o singură zi). Din Bari faci aproximativ 30 de minute, iar tariful unui bilet dus-întors începe de la 6.40€.

 

monopoli5

 

monopoli4

 

monopoli3

 

monopoli2

 

OSTUNI

 

Tot în categoria orăşelelor de poveste trebuie să includem şi Ostuni, cunoscut sub denumirea de “Orasul Alb”. Nu-i prea greu să îţi dai seama de ce…   Asta e culoarea pe care o au majoritatea clădirilor de aici. Noi am făcut pentru prima dată “cunoştinţă” cu Ostuni într-o emisiune la TV şi încă de atunci ne-am dorit să-l punem pe lista noastră de călătorii. Îţi confirmăm acum faptul că a fost o alegere inspirată şi că dacă ajungi în Puglia nu trebuie să îl laşi să-ţi scape pe sub radar.

 

Construit asemeni unei cetăţi, Ostuni e genul de oraş care îţi poate ajunge repede în suflet şi în minte, centrul său vechi cu alei pietruite, scări, pasaje înguste, acum urci, acum cobori şi nu poţi ghici niciodată ce alte decoraţiuni simpatice te aşteaptă după colţ, în labirint, e de-a dreptul surprinzător.

 

Din Bari ajungi aici tot cu Trenitalia, faci cam 50 – 60 minute, iar un bilet dus-întors costă începând de la 11.20€ de persoană. Însă în Ostuni trenul te lasă la periferia oraşului, centrul fiind cam la 2 km, sus, pe deal. Nu te îngrijora, nu e nevoie să parcurgi drumul pe jos, există autobuze regulate, un bilet costă 1.90€ de persoană şi poate fi achiziţionat de la barul din incinta gării. La retur în schimb, noi am preferat să venim pe jos pentru a admira puţin livezile de măslini de pe o parte şi de alta a drumului.

 

ostuni1

 

ostuni2

 

ostuni20170805_170425

 

ostuni20170805_163534

 

ostuni20170805_171219

 

ostuni3

 

ostuni4

 

ostuni5

 

ostuni6

 

ostuni7

 

ostuni8

 

ostuni9

 

Acestea fiind spuse, noi îţi recomandăm să iei în calcul o vacanţă de câteva zile în Puglia data viitoare când mai găseşti bilete ieftine. Sudul Italiei cu ale lui pământuri roşiatice dominate de livezi de măslini şi plantaţii de viţă de vie, cu o zonă de coastă ferită de turismul de masă şi scăldată de apele limpezi ale mării, precum şi cu orăşele de demult, poate fi o alegere excelentă de vacanţă.  Bucură-te, trăieşte şi călătoreşte, lumea e frumoasă şi merită din plin să descoperi cât mai mult din ea.

Daca doresti, cu ajutorul butoanelor de mai jos, poti cauta diverse oferte la zboruri si cazare, dupa preferintele si bugetul tau.


Cauta alte oferte de zboruri si cazare:


Pontul de calatorie descris mai sus este o vacanta DIY. Ce sunt aceste vacante si ce caracteristici au ele, cum se rezerva, precum si o serie de alte informatii, iti sunt disponibile in pagina de intrebari frecvente. Ideea de baza a acestor vacante este ca tu esti propriul tau agent de turism si vei face online toate rezervarile necesare, cand, cum si in ce conditii iti doresti.

Widget not in any sidebars
Spune şi prietenilor tăi despre asta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *