“Sassi di Matera”, un oraş de 9000 de ani

matera1

Dacă ai bilete rezervate spre Bari și iți stabilești planurile despre ce să vizitezi în zonă, pune și Matera pe lista ta. Vei descoperi aici unul dintre cele mai vechi oraşe ale lumii, locuit de mai bine de 9000 de ani. I se spune “Sassi” (piatră, în traducere), de la faptul că locuitorii săi trăiau în case săpate în stânci. Sassi are o poveste pe cât de tristă pe atât de interesantă şi care în ultimii ani a atras suficientă atenţie pentru ca Matera să devină locaţia unor filme celebre, cel mai cunoscut fiind Patimile lui Hristos cu Mel Gibson şi să primească titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2019. Matera este astăzi parte a Patrimoniului Cultural UNESCO şi atrage din ce în ce mai mulţi turişti curioşi să-i ia la pas străduţele întortocheate din care uneori nici măcar Google Maps nu te mai salvează.

 

Cum ajungi în Matera?

 

Din Bari cel mai convenabil este să iei trenul. Compania se numește Ferrovie Appulo Lucane (pe scurt FAL) și o găsești la Bari Centrale, în Piaţa Aldo Moro, chiar lângă interecţia cu strada Corso Italia. Biletele le poți lua fie de la automate, fie de la chioșcul din incinta gării. Costă 4.90€ de persoană pe sens. Cel mai simplu este să îți iei biletul dus-întors, te poți întoarce la orice oră dorești și nu mai trebuie să pierzi timpul la retur. Nu uita să îţi validezi biletul la aparatele din gară.

 

Mai poți ajunge în Matera și cu Flixbus, costă 5€ pe sens, însă sunt doar 2 – 3 curse pe zi, iar orarul lor nu îți permite să petreci în Matera o zi de dimineața până seara. Așadar îţi recomandăm să mergi pe varianta trenului.

 

Matera are mai multe stații, tu va trebui să cobori la Matera Centrale. Imediat ce ieși din gară, Matera îți va părea un oraș ca oricare altul. Clădirile din proximitatea gării, în principal blocuri de locuințe, nu seamănă deloc cu fotografiile de pe internet. Când mergi în vizită în Matera pornești în minte cu imaginea acelui oraș deosebit de vechi și probabil dacă din tren nu ai vedea câte ceva din el de la distanță, ai crede că ai coborât undeva greșit.

 

De la gară nu ai mult de mers pe jos, faci stânga şi cam în 10 minute ai ajuns. Există și indicatoare, dar dacă cumva nu te descurci, întreabă pe oricine despre “sassi”. Nu te obosi să întrebi despre “old town”, “stone town” sau “caves”, posibil să nu știe nimeni, întreabă doar de “sassi”, ştie toată lumea. 😉

 

Ce are Matera atât de special?

 

Trebuie doar să ajungi în Piaţa Vittorio Veneto, una din “porţile” de intrare în “Sassi” şi o să descoperi şi singur răspunsul la această întrebare.

 

matera-art7

 

În primul rând Matera este specială prin însăşi venerabila sa vârstă, ceea ce o plasează în topul celor mai vechi orașe ale lumii, alături de Petra şi Aleppo. Cum e să știi că sub pașii tăi, în timp ce te plimbi pe străduţele înguste ale oraşului, stau de fapt pașii şi poveştile atâtor generații? Era o idee care pe noi ne copleşea în ziua în care am ajuns aici.

 

Privită de sus Matera pare a fi un puzzle imens de case construite într-un mod cu totul şi cu totul aparte. De îndată ce treci pragul acestor case vei constata că în spatele faţadelor zidite se află de fapt nişte grote de diverse dimensiuni. Oamenii au locuit aici din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Impresionant e si faptul că Matera este astăzi singurul oraș din lume despre care se spune că locuitorii săi trăiesc în aceleași “case” ca și strămoșii lor de acum 9000 de ani.

 

La fel de specială este şi povestea oraşului… În timp ce astăzi în grotele locuite din Matera găsești tot ceea ce este necesar unui trai adecvat secolului în care ne aflăm, în trecut lucrurile au fost exact pe dos… Prin anii ’50 – 60 Matera a fost considerată o pată neagră pe harta Italiei, fiind zona cea mai săracă. Era “rușinea Italiei”, o ilustrație cât se poate de clară a sărăciei extreme. Locuitorii Materei trăiau în condiții insalubre, în grote reci, umede și lipsite de lumină naturală, alături de animalele lor: vite, porci, găini. Animalele erau ţinute înăuntru nu doar pentru că reprezentau o sursă de căldură, ci şi de frica hoţilor. Lipsa apei potabile, a unor sisteme de canalizare și a electricității au transformat Matera într-un focar de infecţie, malaria, febra tifoidă şi holera fiind la ordinea zilei. Nu mulţi erau cei care puteau supravieţui aici.

 

Dovadă a vieții grele din Matera stă astăzi si labirintul de case construit fără vreo logică, singurul criteriu fiind probabil reducerea costurilor. Casele nu au curte, sunt cumva lipite unele de altele, mulţi pereți fiind comuni. Ciudățeniile continuă și în plan vertical… Tavanul unei case este în același timp “baza” alteia, iar în timp ce te plimbi pe drumul întortocheat din Sassi, constați ca de fapt eşti pe acoperișul unei locuinţe, după ce adineauri erai undeva pe jos. Cum ai ajuns acolo? Greu de spus.

 

 

matera-art4

 

 

matera-art5

 

 

matera3

 

 

matera-art11

matera-art12

 

 

matera-art2

 

 

matera-art8

 

 

matera-art13

 

 

matera-art15

 

Dacă până acum îţi povesteam despre cât de impresionantă este Matera la suprafaţă, mai trebuie să ştii şi că deoarece oraşul nu avea apă potabilă, în subteran a fost construită o impresionantă reţea de aprovizionare cu apă, cel mai mare rezervor aflându-se chiar sub Piaţa Vittorio Veneto. Acesta este şi motivul pentru care Matera a mai primit şi numele de “Orasul Subteran” şi prima distincţie din partea UNESCO. De remarcat faptul că Matera are al doilea cel mai mare rezervor subteran din lume după cel de la Basilica Cistern din Istanbul.

 

Ce să vizitezi în Matera?

 

Oraşul are în jur de 150 de biserici rupestre, cele mai frumoase fiind considerate Madonna delle Virtù e San Nicola dei Greci (un bilet costă 5€, mai multe informaţii aici), Madonna dell’Idris e San Giovanni in Monterrone (intrarea este 3€ – informaţii aici) şi San Pietro Barisano (biletul este tot 3€ – informaţii aici), ultima fiind şi cea mai mare biserică rupestră din Matera.

 

Tot aici poţi face o vizită la Casa Grotta, locul unde vei vedea cum arăta în trecut o locuinţă tipică din Matera. Intrarea costă 3€ de persoană: vezi aici.

 

Nu în ultimul rând, îţi recomandăm să vizitezi Catedrala din Matera, redeschisă oficial publicului în anul 2016, o adevărată capodoperă arhitecturală şi locul de unde vei avea o privelişte panoramică asupra “Sassi”. La fel de emblematică pentru Matera este şi Biserica San Pietro Caveoso, pe care îţi recomandăm de asemenea să o vizitezi.

 

matera-art14

Pentru noi vizita în Matera a fost o experienţă cu adevărat deosebită. Ferită încă de concentraţia ridicată de turişti din Roma, Veneţia, Milano sau Napoli, Matera îţi oferă o perspectivă diferită asupra Italiei şi a trecutului acesteia. Matera este dovada clară că povestea unui oraş poate fi schimbată radical. În urmă cu doar 50 – 60 de ani nimeni nu ar fi crezut că acest oraş va putea cândva să atragă turişti. Din “ruşinea Italiei”, Matera va deveni în curând Capitală Culturală Europeană.

 

Astăzi locuinţele din Sassi sunt deţinute în proporţie de aproximativ 70% de către guvernul italian, cei mai mulţi dintre locuitorii fiind chiriaşi. În aceste foste grote ale tristeţii vei găsi restaurante selecte, hoteluri sau bed & breakfast-uri. Viitorul Materei sună în sfârşit bine.

 

Dacă îţi doreşti să vizitezi şi tu acest oraş îţi recomandăm să îi aloci cel puţin o zi de dimineaţa până seara, dacă nu chiar două. Ai ce vedea, Matera este te impresionează încă de la prima privire! Pentru o experienţă cu totul aparte, poţi alege să te cazezi chiar în una din locuinţele de piatră din Sassi.

 

În final, te lăsăm cu încă 4 – 5 imagini. Sperăm că te-am făcut să pui Bari pe lista zborurilor tale. 🙂 Călătorii frumoase îţi dorim!

matera2

 

 

 

matera-art9

 

matera-art10

 

 

matera4

 

 

matera5

 

 

Daca doresti, cu ajutorul butoanelor de mai jos, poti cauta si alte date de plecare disponibile, zboruri din alte orase sau alte variante de cazare, dupa preferintele si bugetul tau.


Cauta alte oferte de zboruri si cazare:


Pontul de calatorie descris mai sus este o vacanta DIY. Ce sunt aceste vacante si ce caracteristici au ele, cum se rezerva, precum si o serie de alte informatii, iti sunt disponibile in pagina de intrebari frecvente. Ideea de baza a acestor vacante este ca tu esti propriul tau agent de turism si vei face online toate rezervarile necesare, cand, cum si in ce conditii iti doresti.

 

 

Spune şi prietenilor tăi despre asta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *