În vizită în capitala căsuţelor trulli, Alberobello

Alberobello

Italia este cu siguranţă una din acele ţări în care nici dacă te-ai duce în vreo 20 de city break-uri, probabil tot nu ai reuşi să o descoperi pe toată. Dacă ai fost la Roma, Milano sau Veneţia, adaugă neapărat şi Bari pe listă, mai ales că zborurile au tarife în general mici. Ce-i drept, la o primă vedere, Bari nu e un oraş cu un renume turistic atât de mare ca şi cele mai sus menţionate, însă e “poarta” de intrare spre una dintre cele mai frumoase regiuni italiene pe care am văzut-o: Puglia.

 

În Puglia am simţit că am descoperit Italia autentică, o zonă mai relaxată şi dominată de plantaţiile de măslini şi viţă de vie. Dacă iei trenul de la Bari spre Alberobello, vezi o mulţime de astfel de plantaţii. Şi că tot am adus vorba despre Alberobello, trebuie neapărat să vizitezi acest orăşel.

 

alberobello9

După cum probabil ai aflat deja, Alberobello a ajuns celebru în întreaga lume pentru căsuţele de aici, numite “trulli” (singularul e “trullo”). Ca o curiorizate, aceste căsuţe au fost construite fără mortar. Au acoperişul conic, de piatră şi inscripţionat cu un anumit simbol. Atunci când vei hoinări pe străduţele din Alberobello, te vei simţi ca într-o poveste. O poveste cu… 1400 de căsuţe! 🙂

 

Prin aspectul lor unic, trulli au reuşit să pună pe harta turistică a Italiei acest mic orăşel. Parte a patrimoniului UNESCO, Alberobello este astăzi un orăşel romantic, desprins parcă dintr-un alt cadru temporal.

Cum ajungi în Alberobello?

 

De la Bari Centrale poţi ajunge în Alberobello cu trenul companiei Ferrovie del Sud Est. Atenţie însă, trenurile nu circulă în weekend. Biletele le poţi lua fie de pe internet cu 7 zile înainte (uite aici link-ul), fie direct din gară. Un bilet dus-întors te costă 10€. Pentru că nu ne stabilisem de acasă itinerariul pe zile al vacanţei, noi am preferat să le luăm direct de la faţa locului.

 

De menţionat că pentru a ajunge la gara acestei companii de trenuri, din Piaţa Aldo Moro trebuie să intri în clădirea unde este gara Trenitalia şi să o iei pe sub pasaj.

 

Până în Alberobello faci aproximativ o oră şi jumătate cu trenul, dar călătoria e una relaxantă. Îţi spuneam mai sus cum despre măslinii şi viţa de vie…  Pe ici pe colo, câte un trullo (mai mult sau mai puţin alb) iese la iveală, pe semne că trenul se îndreaptă în direcţia cea bună. 🙂

 

alberobello3

 

După ce ai ajuns la destinaţie, în doar câteva minute ai făcut deja cunoştinţă cu celebrele căsuţele trulli. 😀

alberobello12

 

 

alberobello11

 

 

alberobello10

 

 

alberobello6

alberobello4

 

Ce să vizitezi în Alberobello?

 

CăsuţeleTrulli, bineînţeles! Sunt însă câteva dintre ele ceva mai aparte şi pe ar fi bine să le vezi. Îţi recomandăm Trullo Sovrano, probabil cel mai cunoscut trullo din Alberobello, o casă muzeu de dimensiuni ceva mai mari decât un trullo obişnuit, pe două nivele şi cu o grădină atent decorată. Intrarea costă 1.50€ de persoană.

 

alberobello32

 

 

Trullo Siamese este o altă căsuţă interesantă pe motiv că acoperişul ei este format din două domuri împreunate, unul dintre ele având inscripţionat simbolul soarelui pe el.

În zona Rione dei Monti nu ai cum să nu remarci Biserica Sfântului Anton de Padova, construită în acelaşi stil cu restul căsuţelor. Pare a fi un fel de trullo de dimensiuni gigantice.

 

alberobello14

 

Nu rata nici Basilica Santissimi Medici, una dintre cele mai impunătoare construcţii din Alberobello.

 

alberobello1

 

Per ansamblu, cam toate străduţele cu căsuţe trulli din Alberobello merită să le iei la pas. Pune ceva comod în picioare şi intră în povestea locului. Tot în zona Rione Monti găseşti şi câteva trulli la care poţi să urci pe acoperiş, nu le rata, priveliştea chiar merită!

 

alberobello31

 

 

 

alberobello30

 

 

Cât să stai în Alberobello?

 

Depinde de tine cum vrei să îţi organizezi vacanţa. Poţi face un city break întreg printre căsuţele trulli sau poţi alege o cazare în Bari şi să aloci o zi pentru Alberobello. Per ansamblu, de dimineaţa până seara ar fi suficient pentru vizită. Puglia are multe alte locuri pe care merită să le vizitezi, nu doar Alberobello.  Şi cum călătorului îi şade bine drumul, cred că ţi-ai dat deja seama noi pentru care din variante am optat… 🙂 Ce-i drept, la plecare ne-am despărţit cu greu de Alberobello, dar într-o zi ne vom reîntoarce. Locul e magic!

Acestea fiind spuse, te lăsăm cu câteva imagini. Sperăm că te-am convins să pui şi tu Alberobello pe harta destinaţiilor. Wizz Air are zboruri directe spre Bari din Bucuresti, Cluj şi Timişoara, aşa că doar câteva ore pot să te despartă de lumea căsuţelor trulli.

 

CITEŞTE ŞI:

 

alberobello13

 

 

alberobello15

 

 

alberobello16

 

 

alberobello21

alberobello20

 

 

trullo8

 

 

 

alberobello7

 

 

trullo7

 

 

alberobello34

 

 

 

trullo13

 

 

 

alberobello33

 

 

 

alberobello35

 

 

 

alberobello36

 

 

Daca doresti, cu ajutorul butoanelor de mai jos, poti cauta si alte date de plecare disponibile, zboruri din alte orase sau alte variante de cazare, dupa preferintele si bugetul tau.


Cauta alte oferte de zboruri si cazare:


Pontul de calatorie descris mai sus este o vacanta DIY. Ce sunt aceste vacante si ce caracteristici au ele, cum se rezerva, precum si o serie de alte informatii, iti sunt disponibile in pagina de intrebari frecvente. Ideea de baza a acestor vacante este ca tu esti propriul tau agent de turism si vei face online toate rezervarile necesare, cand, cum si in ce conditii iti doresti.

 

Spune şi prietenilor tăi despre asta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *