Ce să vizitezi în Ostuni, orășelul alb din sudul Italiei

ostuni-cover

Dacă ai în plan o vizită la Bari poți profita de ocazie și să vizitezi puțin și împrejurimile, mai ales că în apropiere vei găsi și celebrul Alberobello cu ale sale superbe căsuțe trulli. Însă în articolul de azi nu despre Alberobello o să îți povestim, ci despre Ostuni, un mic orăşel unde mai toate clădirile sunt albe. Evident italienii l-au numit la Città Bianca”iar în ultimii ani tot mai mulți turiști s-au decis să îl descopere, sătui probabil de aglomerația din marile orașe din peninsulă.

 

Ostuni este construit sub forma unei cetăți și aduce mai degrabă a oraș grecesc decât italian așa cum vei vedea și din fotografii. De altfel, după ce orașelul fusese inițial distrus în timpul războaielor punice, grecii au fost cei care l-au readus la viață, așa că nu se putea ca stilul lor inconfundabil să nu se regăsească și aici.

 

 

ostuni26

 

 

Despre Ostuni noi am aflat pentru prima dată acum câțiva ani pe Travel Channel în emisiunea “Vânătorii internaționali de case”. Dintre locuințele prezentate una era cu totul specială: localizată chiar în centrul vechi, pe o străduță îngustă și cu un exterior ce nu ieșea deloc în evidență, locuința avea la subsol o piscină. Ne-a plăcut mult ideea, de ce ai alege să ai o pivniță obișnuită când ai putea opta pentru puțină relaxare la propria piscina subterană? 🙂 Acela a fost momentul în care ne-am spus că trebuie să ajungem în Ostuni.

 

 

Cum ajungi în Ostuni?

 

De la Bari poţi ajunge în Ostuni cu Trenitalia, un bilet dus-întors costă 11,20€ de persoană, iar o călătorie durează în jur de 50 de minute. Înainte de a te urca în tren nu uita că trebuie să-ţi validezi biletul la unul din automatele verzi din gară.

 

Spre deosebire de Alberobello, Matera, Monopoli sau Polignano a Mare unde trenul oprește chiar în oraș, în Ostuni trenul te lasă la câțiva kilometri, într-o zonă industrială destul de pustie. Există doar un bar în incinta gării, iar de aici îți poți cumpăra un bilet de autobuz până în centru. Te costă 1,90€ pe sens. Și deși mersul pe jos face piciorul frumos, nu îți recomandăm această variantă în cazul de față, nu există trotuare, iar drumul are diverse ramificații. Salvează-ți mai bine energia pentru că ai de luat la pas un labirint întreg de străduțe.

 

 

Ce să vizitezi în Ostuni?

 

Centrul vechi

 

Acesta e și  motivul pentru care cei mai mulți turiști aleg sa viziteze Ostuni. Un  labirint alb de străduțe si lucruri de fotografiat la tot pasul. Adesea casele sunt suprapuse ceea ce dă locului un farmec aparte, pe ici pe colo vezi trepte albe pe care dacă le urmezi te vei pierde și mai tare în labirint. Merită să te plimbi pe aici cel puțin câteva ore în timpul vacanței tale în Puglia, sau de ce nu, chiar și un city break întreg. Ca și o răsplata parcă, multe din aceste străduțe îți vor oferi în final vederi panoramice din “cetatea” Ostuni peste livezile de măslini, unele spre Marea Adriatică. Ai putea chiar să dai o tură până la mare dacă ajungi vara aici.

 

Revenind la centrul vechi, mai trebuie să știi că e bine să pui în picioare o încălțăminte cât mai comodă (exclus tocuri). Sunt multe trepte alunecoase prin Ostuni, iar dacă ai cumva ghinionul să prinzi o zi ploioasă riscul să aluneci e destul de mare și vei fi mai mult cu ochii la picioare decât la ce ai de văzut.

 

 

 

ostuni5

 

 

 

ostuni40

 

 

ostuni30

ostuni31

 

 

ostuni22

ostuni19

 

 

ostuni20170805_163534

 

 

ostuni28

ostuni34

 

 

ostuni7

 

 

 

ostuni18

ostuni33

 

 

ostuni20170805_170425

 

 

Catedrala din Ostuni și Arco Scoppa

 

Construită în stil gotic între 1469 și 1495 pe locul unei alte biserici, catedrala surprinde prin numeroasele linii convexe și concave din partea ei superioară și prin rozeta atent decorată de deasupra ușii principale. Intrarea este liberă.

 

 

ostuni38

 

 

Arco Scoppa este chiar lângă catedrală, construcție pe care o vei observa cu siguranţă, arhitectura fiind deosebită.

 

 

ostuni20170805_171219

 

 

Piazza della Liberta, Biserica Sfantului Francisc de Assisi și obeliscul Sant’Oronzo

 

Piazza della Liberta este piața centrală din Ostuni și locul unde te lasă autobuzul de la gară. Ai aici numeroase cafenele și restaurante, așadar e locul potrivit pentru a savura o înghețată italiană, o cafea sau o porție de orecchiette (paste tradiționale din regiunea Puglia).

 

Elementul central al pieței îl constituie obeliscul Sant’Oronzo dedicat sfântului protector al orașului și este monumentul pe care îl remarci în clipa următoare după ce ai coborât din autobuz.

 

Tot in Piazza della Liberta vei găsi Biserica Sfântulului Francisc de Assisi a cărei construcție a demarat în anul 1304 și pe fațada căreia se găsesc două sculpturi de marmură ce îi înfățișează pe Sfântul Francisc de Assisi și Sfântul Anton de Padova. Și în această biserică intrarea este liberă.

 

 

ostuni12

ostuni44

 

 

ostuni15

ostuni14

 

 

Museo Civico

 

Localizat în centrul vechi în incinta unei mănăstiri, muzeul găzduiește numeroase dovezi ale existenței trecute din această zonă. Principala atracție o reprezintă “Delia”, așa cum au numit-o italienii, un schelet al unei tinere de 20 de ani însărcinate descoperit într-o peșteră din apropiere de Ostuni și care datează de mai bine de 29000 de ani. Biletul de intrare în muzeu costă 5€.

 

 

ostuni45

 

 

Masseria Brancati

 

Ce poate defini mai bine Puglia decât măslinii, uleiul de măsline și tradițiile de mii de ani în obținerea acestuia? Însuși steagul regiunii are măslinul ca element central. Masseria Brancati este un “muzeu” dedicat acestuia lângă o plantație de aproximativ 30 de hectare, un loc în care metodele de producere a uleiului de măsline s-au transmis din generație în generație încă din perioada Imperiului Roman. Turul include și degustarea mai multor sortimente de ulei de măsline, astfel că la plecare te vei putea considera un mic specialist în acest domeniu. Despre Masseria Brancati găsești mai multe informații aici.

 

 

ostuni9

 

 

Când să vizitezi Ostuni?

 

Categoric evită lunile iulie și august. E mult prea cald. Cel mai bine mergi primăvara sau toamna. Chiar și iarna te vei putea bucura de temperaturi mai plăcute decât în România. Uite, să nu pățești ca noi… Am avut o zi cu 38°C!!!

 

 

Ostuni-weatherphone

 

 

Ai în plan să vizitezi Ostuni?

 

Wizz Air zboară spre Bari din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

  • Din Bucureşti: luni, miercuri, joi, vineri şi duminică (până pe 24 iunie 2018). După această dată găseşti zboruri zilnice până pe 17 septembrie.
  • Din Cluj-Napoca: marţi şi sâmbătă
  • Din Timişoara: luni şi vineri

 

 

Găseşte zboruri spre Bari:

 

 

În continuare te lăsăm cu mai multe imagini din Ostuni. Călătorii frumoase!

 

 

ostuni1

 

 

ostuni41

ostuni50

 

 

ostuni42

 

 

ostuni51

 

 

ostuni8

 

Ți-a plăcut acest articol? Spune și prietenilor tăi despre el:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *