Maramureș de poveste. Descoperă câteva locuri pe care trebuie să le vizitezi

Maramures

Verdele crud al pajiştilor de munte şi mireasma florilor încântă sufletul oricărui trecător prin Maramureş într-o zi de primăvară. Cu tradiţii bine păstrate, oamenii de aici pun la loc de cinste a şaptea zi din săptămână, când, cu mic cu mare, iau la pas ulițele satelor în straie populare. E zi de sărbătoare, iar bisericuța de lemn din sat e astăzi neîncăpătoare. S-au adunat cu toții, așa cum fac de când se știu, și cântă și se roagă împreună, iar ție privitorule de la oraș îți pare dintr-o altă lume.

 

Cam așa am descrie în câteva cuvinte o dimineață tipic maramureșeană de duminică, o regiune nu tocmai accesibilă pentru cei din sudul țării, dar care merită din plin să fie vizitată. Am alcătuit o listă cu câteva din obiectivele pe care le poți vizita în Maramureș. Nici pe departe ca lista să fie una completă, probabil nu ai reuși să descoperi întreaga zonă și tradițiile acesteia decât dacă ai veni în fiecare anotimp aici și la fiecare sărbătoare.

 

 

Cimitirul Vesel din Săpânța

cimitirulvesel1

 

Aici trecerea în neființă nu-ți mai pare a fi prilej de supărare, crucile în culori puternice au fiecare mesaje reprezentative, de cele mai multe ori ironice, din viața răposatului. În timp ce unul e mort de “moarte forțată “,  altul se bucură că a scăpat mai repede de soacră-sa, acesta fiind și epitaful cel mai cunoscut din cimitir: “Sub această cruce grea zace biata soacra mea, trei zile de mai trăia zăceam eu și citea ea. Voi care treceți pe aici încercăți să no treziți că acasă dacă vine iarăi cu gura pe mine. Da așa eu moi purta că-napoi n a înturna. Cei care citiți aici ca mine să nu pățiți, soacră bună vă găsiți cu ea bine să trăiți.

 

Cimitirul este opera artistului Stan Ioan Pătraș, originar din Săpânța, sculptor, poet și pictor. De-a lungul vieții sale a realizat în jur de 700 de cruci, primele începând cu anul 1935. Tradiția lui Stan Ioan Pătraș este și astăzi dusă mai departe în Cimitirul Vesel, iar casa sa a fost transformată în casă memorială.

 

 

Cascada Cailor

cascadacailor

 

Deține recordul celei mai înalte căderi de apă din România, aproximativ 90 metri. Cascada este spectaculoasă în special primăvara, atunci când debitul de apă este mai mare în urma topirii zăpezilor. Pentru a ajunge la cascadă cel mai simplu este să iei telescaunul din localitatea Borșa. Orarul de funcționare al acestuia este între 9 – 18, iar un bilet dus-intors costă 30 lei pentru adulți și 15 lei pentru copii mai mici de 12 ani.  De la telescaun vei mai avea de parcurs o coborâre cam de 30 minute la pas pe un drum forestier până la cascadă.

 

cascadacailor1

 

cascadacailor2

 

Mocănița și Valea Vaserului

Câteva ore de relaxare în natură la bordul unui tren cu abur te vor face să uiți de orașele aglomerate și de ritmul alert al vieții, motiv pentru care o plimbare cu Mocănița nu ar trebui să fie omisă atunci când ajungi în Maramureș. Trenul pleacă din Vișeul de Sus la ora 9 dimineața, iar tarifele sunt diferite în funcție de perioada din an. Găsești aici mai multe informații. Vei parcurge o distanță de 21,6 km pe Valea Vaserului până la stația Paltin, iar după un popas acolo te vei reîntoarce în Vișeul de Sus.

 

Memorialul Victimelor Comunismului din Sighet

memorial3

 

Aflat în sediul fostei închisori din Sighet, memorialul îți prezintă în amănunt cam ce a avut de îndurat poporul român pe vremea comunismului. E practic o lecție de conștientizare care ne prinde bine nouă tuturor pentru a ne cunoaște și înțelege mai bine trecutul.

Importanța memorialui este reflectată și prin decizia Consiliului Europei care în anul 1998 a clasificat Memorialul Sighet pe aceeași treaptă cu cel de la Auschwitz și cu Memorialul Păcii din Normandia, cele trei fiind considerate locuri în care este păstrată memoria continentului.

În celulele întunecate ale închisorii Sighet și-au pierdut viața personalități de renume cum ar fi Iuliu Maniu sau Gheorghe I. Brătianu. Astăzi în fiecare celulă vei găsi informații structurate pe o anumită temă, cum ar fi: regimul penitenciar, deportarea în Bărăgan, munca forțată sau represiunea asupra bisericii. Existau și celule de tortură, fără geamuri, în care singurul obiect era o za fixată în podea. Condițiile erau insalubre, mâncarea puțină, iar starea de sănătate a deținuților se degrada de la o zi la alta.

 

În celelule fostei închisori găsesti acum înscrisuri oficiale, fotografii, decupaje din ziarele vremii precum și obiecte personale care îți transmit practic poveștile celor care au avut de suferit de pe urma comunismului.

 

Taxa pentru vizitarea memorialului este 10 lei pentru adulți plus 5 lei taxa foto. Programul îl găsești aici.

 

memorial1

 

 

memorial2

 

 

memorial4

 

Bisericile de lemn

Sunt un simbol al apropierii de divinitate și le vei întâlni la tot pasul prin Maramureș, lucru deloc surprinzător ținând cont că sunt în jur de 90 la număr. Dintre ele două trebuie neapărat să le vezi: Săpânța-Peri și Bârsana.

 

Mănăstirea Săpânța-Peri o  găsești la numai 2 km de Cimitirul Vesel. Biserica are 75 metri înălțime și este cea mai înaltă biserică de lemn din Europa. Turnul pare că atinge la propriu cerul.

 

Manastirea Bârsana este probabil cel mai reprezentativ lăcaș de cult maramureșean, imaginile din curtea ansamblului mănăstirii fiind prezente în mai toate ghidurile de prezentare ale Maramureșului.

 

Dacă îți mai rămâne timp ai putea vedea și bisericile de lemn din Ieud și Surdești.

 

manastireabarsana

 

ieud

 

 

Citeste si:

 

 

 

 

Ți-a plăcut acest articol? Spune și prietenilor tăi despre el:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *