Gânduri de acasă. Retrospectiva celor mai recente călătorii

All4Travel
Azi e despre locurile pe care le-am vizitat și pe care le-am păstrat în suflet. E despre amintiri, dar și despre speranțe pentru un viitor normal. Deși în prezent nu mai putem călători, iar universul ni se rezumă practic la cei patru pereți ai locuinței, lucru de neconceput în urmă cu puțin timp și deloc ușor pentru orice călător cu bagajul pregătit, păstrăm în gând călătoriile avute. Visăm la normalul unui răsărit pe plajă, la o adiere caldă a brizei, la valurile oceanului, la un parc de distracții cu oameni fericiți. Visăm la o plimbare în Chefchaouen, la o cafea în Roma și lista ar putea continua. Avem convingerea că totul va fi bine. Facem cu toții un efort acum și apoi vom călători din nou.
Rămânem optimiști și așternem câteva rânduri despre ultimele locuri vizitate. Sunt călătoriile noastre din 2019, atunci când am colindat șapte țări: România, Ungaria, Grecia, Spania, Islanda, Emiratele Arabe Unite și Polonia. Ne-am lăsat seduși de farmecul aurorei boreale deasupra unei lagune de gheață, ne-am dat cu placa pe dunele de nisip din deșert, am dormit la cort în Munții Retezat departe de orice urmă de semnal GSM sau Wi-Fi, am înotat în apele cele mai limpezi ale Europei pe micuța insulă Formentera și ne-am bucurat de un apus de soare superb în Santorini. A fost o perioadă cu adevărat fantastică! Nu trecea mult timp și împachetam din nou. Părea că nimic nu putea să ne țină acasă.

Februarie 2019: Maramureș

Prima vacanță din 2019 a fost în Maramureș, acolo unde ne-am bucurat de zăpadă și am vizitat Cimitirul Vesel și biserica din lemn Săpânța Peri. Am dormit la Pensiunea Valea Brânzei din Nănești și am fost așteptați cu bucate alese de gazdele casei, Ileana și Nuțu. Am încercat straie tradiționale maramureșene și ne-am simțit ca acasă. Pensiunea are calificativul „Superb” pe Booking, punctaj 9.1 din 10 și o recomandăm cu drag oricărui turist care alege să viziteze Maramureșul. Poți citi aici impresiile noastre.

Iunie 2019: Atena, Santorini și Mykonos

Nu se putea ca soarele de vară să își intre în drepturi fără să visăm la albastrul intens al Mării Egee și la ale sale valuri înspumate. Am zburat la Atena (ne aflam pentru a doua oară aici), am revăzut orașul, am asistat la schimbarea gărzii de la Palatul Parlamentului și ne-am bucurat de o cafea grecească de calitate la una din tavernele cu vedere la Acropole. Seara ne-am întors la aeroport și am zburat spre Santorini cu Ryanair. Am luat la pas mii de trepte în Fira și Oia dornici de a le descoperi în cele mai mici detalii și de a prinde cele mai bune cadre.
Obosiți după toată goana după fotografii din Santorini, am plecat să ne relaxăm pentru câteva zile pe plajele cu nisip fin ale unei alte insule din Ciclade: Mykonos. În doar câteva ore feribotul ne-a dus la destinație, iar începutul părea promițător încă dinainte de sosire: câțiva turiști au încins o petrecere pe cinste încă de pe feribot. Exact la fix ca să simțim cu toții că ne îndreptăm spre „the party island of Mykonos”. Ajunși la destinație am luat la pas Mykonos Town cu ale lui clădiri și străduțe albe. Mica Veneție ne-a încântat privirile, iar morile de vânt au fost cadrul perfect pentru o nouă rundă de fotografii. Ne-am bucurat apoi de mare și cu greu am reușit sa ne dezlipim de ea chiar și în ziua în care aveam zborul spre Atena, iar mai apoi spre casă. Am promis că vom reveni, dar la cât de multe insule menite să-ți seducă sufletul are Grecia, probabil va mai dura ceva până atunci.
 
Santorini
 
 
jtr101
 
 
jmk5
 
 
jmk3
 
 
jmk8
 

August 2019: Munții Retezat

Toiul verii poate fi momentul perfect din an în care să evadezi într-un loc răcoros, departe de agitație. Anul trecut am dus asta ceva mai la extrem și am ales un loc fără semnal la telefon și fără internet. Am stat seara la foc de tabără, am cântat și am dormit în cort la Campingul Valea Iarului din Munții Retezat.

Septembrie 2019: Ibiza, Formentera și Madrid

Nu lăsă pentru la anul vacanța în care poți pleca acum. Habar n-aveam atunci cât adevăr stă-n vorba asta… Ghidându-ne după acest principiu, în 2019 nu am putut spune pas unor bilete de avion la preț mic spre Ibiza și bine am făcut. Cu o mașină închiriată am explorat insula de-a lungul și de-a latul, iar plajele cu ape limpezi și păduri de pini ne-au amintit de cele ale surioarei ei mai mari, Mallorca. Din Ibiza am ajuns pentru o zi cu feribotul și pe micuța insulă Formentera pentru a descoperi cu ochii noștri de ce plajele de aici sunt considerate a fi cele mai frumoase din Europa, asemănătoare celor din Caraibe. Seara, la întoarcere, am prins furtună pe mare și am avut parte de cea mai agitată călătorie cu feribotul pe care am trait-o. Au urmat apoi alte câteva zile de relaxare pe plajele din Ibiza, iar de acolo nici poveste să venim acasă: am decolat spre capitala Spaniei pentru un city break.
Ne-a plăcut mult Madridul cu atmosfera și forfota lui tipic spaniolă, cu clădirile sale emblematice și numeroasele muzee în care picturile lui Dali, Picasso sau Goya sunt așezate la loc de cinste. Să nu uităm nici de Palatul Regal, reședința oficială a casei regale spaniole, în ale cărui încăperi s-au scris multe file din istoria Spaniei, printre care inclusiv semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Seara ne-am retras la un altfel de muzeu, Muzeul Jamónului, din apropiere de gara Atocha, pentru a lua “pulsul culinar” al capitalei spaniole cu o porție de Jamón Serrano.
 
ibz101a
 
 
ibz101c
 
 
ibz101b
 
 
ibz101
 
 
mad101
 
 
mad100
 

Octombrie: Budapesta și Islanda

Islanda era de ceva timp pe lista noastră, dar mereu amânată din cauza prețurilor mari la biletele de avion. Întâmplarea a făcut să dăm peste niște tarife foarte convenabile la zborurile Wizz Air din Budapesta. Am plecat cu mașina personală cu câteva zile înainte de data decolării lăsând astfel timp suficient pentru o vizită în superba capitală de pe Dunăre. Așadar, vacanța noastră în Islanda a început cu un city break de câteva zile la Budapesta. Nici că se putea mai bine! Ce a urmat după un zbor de aproximativ 5 ore? Gheizere, vulcani, ape termale, lagune de gheață, plăci tectonice, cascade și… mai frumos decat orice, aurora boreală. O vedeam pentru prima dată! Islanda a meritat așadar din plin și sperăm să ne reîntoarcem curând.
 
kef101
 
 

 
 

 
 

Decembrie: Dubai, Abu Dhabi, Varșovia și Gdansk

Sfârșitul de an s-a încheiat cum nu se putea mai bine pentru noi. Mai întâi, am pus iarna pe pauză cu o vacanță în Dubai. Am urcat în cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, ne-am dat cu placa în deșert, am făcut dune bashing cu o Toyota Land Cruiser și alte câte și mai câte. O zi am petrecut-o în Abu Dhabi, acolo unde am vizitat moscheea Șeicului Zayed.
Ajunși acasă, nu am stat prea mult și după Crăciun am pornit din nou la drum. L-am întâmpinat pe 2020, așa cum îi stă bine oricărui călător, în deplasare, de această dată în Polonia. Am ales să vizităm Varșovia și Gdansk. Spre norocul nostru, am prins și Piața de Crăciun deschisă. Obișnuiți cu temperaturile de 25 – 30 de grade din Dubai, trebuie să recunoaștem că vinul fiert cu miere ne-a fost de mare ajutor. Cât despre Gdansk, centrul vechi e absolut încântător, iar dacă poți să-l pui pe lista ta de după pandemie, cu siguranță nu vei regreta.
 
mad101a
 
 
dwc100
 
 
dwc101
 
 
mad101b
 
 
waw100
 
 
waw1001
 
 
waw1001a
 
 

Ce concluzii tragem acum în plină pandemie?

Concluzia principală ar fi că orice călătorie e bine să o faci atunci când se ivește. Acum ni se demonstrează asta mai mult decât oricând. Știi vorba aceea, banii se reîntorc, timpul niciodată. E bine să investim în experiențe și nu în lucruri materiale. Până la urmă, ce utilitate îți aduce o geantă de firmă în casă, în izolare? Experiențele avute și bucuriile trăite te țin însă pe linia de plutire și te fac să aștepți din nou acele zile. Vor reveni, cu siguranță! Geanta probabil va fi utilă doar atunci. 🙂 
Între timp, să avem cu toții parte de sănătate și să ne revedem cu bine pe blog!
 
 
 
Ți-a plăcut acest articol? Spune și prietenilor tăi despre el:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *