Împreună pentru o lume mai bună. Plantează un copac de fiecare dată când faci cumpărături online

Verdoo

În ultimii ani am auzit tot mai des despre dezastre ce au lovit planeta şi, din păcate, lucrurile par să nu se oprească aici. Încălzirea globală își lasă tot mai mult amprenta asupra a tot ceea ce ne înconjoară. Ştirile vorbesc tot mai des despre fenomene meteorologice şi temperaturi extreme, incendii de vegetație, alunecări de teren, secetă sau inundaţii, creșterea nivelului Oceanului Planetar, topirea calotei glaciare, încălzirea oceanelor, specii pe cale de dispariţie, oameni bolnavi din cauza poluării şi nu numai. Urmările acestora sunt devastatoare şi ne afectează pe fiecare dintre noi, iar cifrele dezastrelor sunt, în mod alarmant, într-o continuă creştere. Pe masură ce clima se schimbă, aceste fenomene vor deveni din ce în ce mai frecvente și mai extreme şi vor afecta regiuni tot mai întinse ale planetei.

 

Câteva evenimente care au marcat istoria recentă a omenirii

În mai 2008 ciclonul Nargis din Nordul Oceanului Indian a dus la pierderea a 140 000 de vieţi omeneşti şi a lăsat, potrivit ONU, alte 2.4 milioane de oameni din Myanmar fără adăpost şi hrană după ce rafale de vânt de până la 215 km/h au nimicit tot ce le-a ieşit în cale. În total, şapte ţări au fost afectate.

 

La mii de kilometri distanţă, seceta extremă ameninţă periodic vieţile a milioane de oameni de pe continentul african ca urmare a lipsei apei şi a hranei. 2011, 2017 şi 2019 sunt doar câţiva dintre anii cu cele mai sumbre bilanţuri.

 

În august 2018 India a fost afectată de cele mai grave inundaţii din ultimii 100 de ani, aproape 500 de persoane pierzându-şi viaţa.

 

Mai recent, la începutul anului 2020, Australia a fost lovită de cele mai întinse incendii de vegetaţie din toate timpurile, peste 10 milioane de hectare de teren căzând pradă focului. Flăcările au cauzat moartea directă a 34 de persoane, în timp ce alţi peste 400 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza fumului dens ce a ajuns chiar şi în marile oraşe. În total, peste 3000 de persoane s-au prezentat la medic cu probleme respiratorii. O mulţime de animale au fost ucise, unele specii fiind pe termen lung periclitate.

 

Cum sunt afectate călătoriile noastre de schimbările climatice?

Ca orice persoană care iubeşte să călătorească, e normal să te întrebi acum cât de mult ar putea pe viitor să fie afectate călătoriile noastre de aceste schimbări climatice. Cele mai pesimiste voci vorbesc despre faptul că unele destinaţii turistice ar putea să fie înghiţite cu totul de ape, exemplul cel mai des amintit în acest sens fiind Maldive. Se ştie că aici majoritatea insulelor se află la doar 1 – 2 metri deasupra nivelului mării, iar consecinţele ar putea fi catastrofale. Dacă se va ajunge aici înseamnă că cei peste 500 000 locuitori ai ţării vor trebui cu toţii să-şi găsească un nou loc numit “acasă”, iar pentru noi, călătorii de pretutindeni, una dintre cele mai paradisiace destinaţii va fi ştearsă definitiv de pe harta turistică a lumii.

 

În prezent, foarte multe ţări dependente economic de turismul de coastă se confruntă cu fenomenul de eroziune al plajelor şi de intensificare a furtunilor şi a valurilor. În plus, creşterea temperaturii apei a generat dezechilibre ale ecosistemelor marine şi a dus la înmulţirea necontrolată a meduzelor, unele deosebit de periculoase. Vedem adesea plaje închise din cauza acestora şi tot mai mulţi turişti ce ajung la urgenţe pentru tratamentul înţepăturilor. Pe de altă parte, supravieţuirea unor specii de corali e pusă sub semnul ameninţării. La polul opus iubitorii sporturilor montane se plâng tot mai des de scurtarea sezonului de iarnă din cauza lipsei zăpezii.

 

Ce putem face?

Dacă eşti speriat de tot ceea ce ai citit mai sus, avem veşti bune, situaţia mai poate încă fi salvată. Pentru aceasta, conform raportului ONU pentru mediu din anul 2019, va trebui să limităm creşterea temperaturii la 1.5°C prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 7.6% în fiecare an până în 2030. Iar dacă aceste estimări îţi par destul de complicate, ideea de bază e că în lupta aceasta suntem cu toții împreună, cu mic cu mare, și că prin micile schimbări individuale putem să contribuim fiecare la o lume mai puţin poluată. E timpul să avem grijă de noi şi de cei dragi nouă, iar pentru o viaţă sănătoasă este esenţial să avem grijă de mediul înconjurător. Protejând natura vom conserva locurile pe care le iubim, astfel ca în viitor copiii și nepoții noștri să se poată bucura şi ei de ele. Nu vrem ca peste ani să vorbim la timpul trecut despre unele din destinaţii turistice prezente.

 

O soluție simplă pentru a sprijini mediul înconjurător atunci când faci cumpărături online este extensia gratuită pentru browser Verdoo. Practic, prin intermediul ei vei putea contribui şi tu la reducerea amprentei de carbon prin plantarea unor copaci de fiecare dată când faci cumpărături online. Verdoo este un start-up românesc care pune Pământul în prin plan şi a cărui misiune este de a transforma cumpărăturile online într-o experienţă neutră privind emisiile de carbon. Principiul este unul simplu: Verdoo conectează utilizatorii cu diferite portaluri de cumpărături care îi vor returna un comision. O parte din acest comision este redirecţionat către organizaţii de mediu cu care Verdoo a stabilit parteneriate pentru plantarea copacilor, în timp ce restul este destinat extinderii acestei iniţiative la nivel global.

 

Verdoo a încheiat până acum parteneriate cu peste 1600 de comercianţi (vezi aici toţi partenerii), aşadar vei găsi toate produsele de care ai nevoie, de la articole vestimentare, la electronice sau agenţii de turism online, fiind foarte uşor să contribui şi tu la plantarea copacilor şi să te bucuri de oferte exclusive în acelaşi timp. Nu în ultimul rând, poţi vedea progresul copacilor plantaţi prin intermediul fiecărui partener, iar la nivel individual vei putea vedea în contul tău numărul total de copaci la a cărei plantare ai contribuit. Pentru toţi utilizatorii nou înregistraţi pe site în luna aprilie Verdoo va planta gratuit un copac.

 

Cum putem călători şi să rămânem prietenoşi cu mediul înconjurător în acelaşi timp?

Călătoriile ne aduc mai aproape de minunile lumii şi ne conectează cu oameni din diferite culturi, dar în acelaşi timp transportul aerian este vinovat de o parte semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Vestea îmbucurătoare este că multe companii aeriene au achiziţionat deja aeronave cu consumuri mai reduse şi implicit cu un grad de poluare mai scăzut, aşadar nu sta pe gânduri dacă atunci când îţi faci rezervarea poţi opta pentru o companie cu o flotă nouă.

 

Dacă vei zbura la clasa economic şi cu mai puţine bagaje amprenta ta de carbon va fi mai mică, valoarea totală a emisiilor unui avion fiind împărţită la un număr mai mare de pasageri. Optează pentru boarding pass-uri electronice. Nu în ultimul rând, alege un zbor direct în locul unuia cu escală, deoarcere cele mai multe emisii ale unui avion sunt produse pe durata decolării şi aterizării.

 

După ce aterizezi la destinaţie, dacă te decizi să închiriezi o maşină, optează pentru una electrică sau hibrid. Alege transportul în comun acolo unde e posibil. Nu doar că vei contribui la reducerea emisiilor, dar poţi astfel să te integrezi mult mai bine printre localnici şi să simţi atmosfera locului. O soluţie chiar mai bună decât transportul în comun ar fi bicicleta.

 

Alege întotdeauna hoteluri care pun accent pe sustenabilitate şi sunt prietenoase cu mediul înconjurător.

 

Fii un model de urmat atât acasă, cât şi în vacanţă. Chiar dacă problemele climatice nu vor dispărea peste noapte, la fel cum nu au apărut brusc, stă în puterea noastră să facem mici paşi zilnici spre o lume mai bună. Plantează un copac azi pentru generaţia de mâine. E mai uşor decât credeai.  

Ți-a plăcut acest articol? Spune și prietenilor tăi despre el:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *