Tenerife

Plaja El Bollullo

Ştim că ai auzit de multe ori de Tenerife… Sau poate chiar ai fost. Dacă nu, noi îţi recomandăm. E o insulă frumoasă, pe care milioane de turişti o aleg anual. Are de toate: plaje frumoase, temperaturi ridicate tot timpul anului, oameni ospitalieri şi nu în ultimul rând, Teidele cu peisajele selenare din jurul său.

În continuare, îţi prezentăm câteva informaţii despre ce ar trebui să ştii dacă te gândeşti la o vacanţă DIY în Tenerife.

Cum să ajungi în Tenerife

Ei bine, dacă te uiţi pe hartă şi vezi unde se află, îţi cam dai seama din start că nu e tocmai cea mai accesibilă locaţie. Nu de alta, dar e la aproximativ 5000 km de România, tocmai în apropiere de Sahara. Destul de departe, nu? Deci varianta cu avionul rămâne singura în picioare.

Partea bună e că pe lângă obişnuitele chartere anuale din Bucureşti (care, să fim sinceri, îţi cam usucă portofelul) din toamna aceasta poţi zbura în Tenerife şi low-cost cu Wizz Air. Dacă locuieşti în Transilvania sau Banat, ai aceeaşi variantă şi de la Budapesta. Poate ţi se pare mai accesibilă.

În ce zonă a insulei să te cazezi 

Ca regulă generală, hotelurile din sudul insulei sunt mai scumpe decât cele din nord. Asta pentru că sudul e mult mai însorit. Tenerife este prin excelenţă o insulă a contrastelor… totul depinde în care parte te afli. În nord plouă mai mult, iar temperaturile sunt chiar şi cu 3-4 grade mai mici faţă de sud.

Dacă iubeşti soarele, alege sudul, în staţiuni cum sunt: Costa Adeje sau Playa de las Americas. Găseşti hoteluri pentru toate buzunarele. Studiază atât ofertele de cazare online, cât şi cele din agenţii şi fă o comparaţie. Întreabă la agenţii cât te costă să rezervi doar hotelul în Tenerife, fără zbor. Vei fi surprins ce economii poţi să faci dacă îţi cumperi separat zborul şi hotelul, nu la pachet.

Cum ajungi de la aeroport la hotel şi invers

Probabil acum te întrebi cum ajungi la hotel din aeroport şi invers. Nimic mai simplu: bus local sau taxi. Mai multe informaţii găseşti aici şi aici. Iei busul chiar din faţa terminalului. Până în Costa Adeje un bilet costă 3,70€ şi îl cumperi de la şofer.

Când să mergi în Tenerife

Supranumită şi „insula primăverii eterne”, Tenerife este o destinaţie de plajă pe tot parcursul anului, ea aflându-se pe aceeaşi latitudine cu deşertul Sahara. Deci dacă ai chef de soare în decembrie, go ahead. Dacă te interesează ca apa oceanului să fie cât mai caldă, atunci alege lunile septembrie sau octombrie, cu maxime de 24°C.

Ce să nu ratezi în Tenerife

Tenerife are atât de multe locuri frumoase ce merită văzute, încât nici printr-un planning elaborat, nu ai reuşi să le grupezi pe toate în doar 7 zile şi să mai faci şi plajă între timp.

Insula merită mult mai mult decât să îţi petreci ziua într-un hotel, pe un şezlong la piscină. Trebuie să o descoperi, să o simţi. Altfel, nu are rost să zbori 5-6 ore cu avionul.

  • În primul rând, du-te să vezi vulcanul Teide şi parcul naţional cu acelaşi nume. Este, pe bună dreptate, obiectivul numărul 1 al insulei, deci un must see. Teide are 3718 m şi este cel mai înalt munte din Spania. Vizitarea parcului este gratuită. Drumul te duce deasupra norilor, iar relieful pare mai degrabă de pe Marte, nu de pe Terra. Trecerea bruscă de la plajele însorite, la relieful alpin amplifică parcă şi mai tare frumuseţea locului. Dacă doreşti să urci pe vulcan, există teleferic. Preţurile şi orarul le găseşti aici.  Dacă vrei să ajungi până în vârf, trebuie să mergi pe jos. Ai nevoie însă de un permis special, obţinut în prealabil. Mare atenţie, din cauza altitudinii, urcarea nu este recomandată celor cu probleme medicale.

Teide-1

  • Playa de las Teresitas – este cu siguranţă şi ea un must see al insulei. Se află în apropiere de Santa Cruz de Tenerife. Nisipul de aici a fost adus tocmai din Sahara, prin anul 1973, când Spania deţinea ceea ce azi este Sahara de Vest.

teresitas-beach-tenerife

  • Nu rata plajele negre, vulcanice – dacă pentru mulţi idealul de plajă presupunea până acum nisip alb şi apa turcoaz, plajele negre i-ar putea face să-şi reconsidere opinia. Sunt deosebite. Fiind o insulă vulcanică, Tenerife are o mulţime de astfel de plaje, similare celor din Hawaii. Recomandăm Playa Jardín, Playa de la Arena, Playa Los Gigantes, Playa Benijo şi Playa Bollullo.

  • Los Gigantes – sau “Giganţii” sunt nişte pereţi verticali de stânci (înalţi de 800 de metri) ce se prăbuşesc parcă în mare. În larg există multe exemplare de delfini şi balene. Poţi merge să îi vezi. Mai multe informaţii aici  şi aici.

  • Satul Masca – este o zonă extrem de pitorească. Ajungi aici pe un drum îngust şi şerpuit. Trebuie să fii un bun conducător auto. Iubitorii de drumeţii au posibilitatea să meargă din sat şi la Plaja Masca… asigură-te înainte că ai încălţăminte adecvată. Dacă nu ai chef de drumeţii, poţi să vezi plaja cu vaporaşul din Los Gigantes.

  • Vizitează parcurile tematice. Cele mai cunoscute sunt Loro Parque în Puerto de la Cruz (unde poţi admira show-uri cu papagali, orci, delfini, lei de mare etc.) şi Siam Park (dacă iubeşti parcurile acvatice extreme). Aici se află renumitul tobogan „The Tower of Power”, prezentat şi pe The Travel Channel în cadrul emisiunii Xtreme Waterparks.

  • Vizitează copacul milenar, El Drago, din Icod de los Vinos, despre care se spune că are peste 1000 de ani, unul dintre simbolurile Insulelor Canare.

  • Vizitează plajele din sudul insulei, cum ar fi: Vistas, Troya, La Pinta, Fanabe şi Torviscas.

vistas3

  • Plimbă-te cu maşina pe şoseaua şerpuită din Parcul Natural Teno. Vei vedea peisaje impresionante şi vei avea ocazia să atingi punctul cel mai vestic al insulei.

 

  • Dacă mergi în luna februarie,  nu rata Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife, al doilea cel mai popular carnaval din lume după cel din Rio de Janeiro.

santa-cruz-de-tenerife-carnival-2015