Vizitează Sighişoara, perla medievală a României

Sighisoara

Astăzi, de Ziua României, lăsăm la o parte numeroasele destinaţii externe despre care scriem zilnic pe blog şi o să îţi vorbim despre ţara noastră. Ne oprim în Sighişoara, oraş ce pe bună dreptate ocupă locuri fruntaşe în clasamentele celor mai frumoase cetăţi medievale din Europa. Sighişoara este parte a Patrimoniului UNESCO din anul 1999 ceea ce i-a dus faima în toată lumea, în special pentru că se presupune că aici s-a născut Vlad Ţepeş. Nicăieri în România nu am întâlnit o concentraţie mai mare de turişti străini ca şi aici, porniţi probabil în căutarea personajelor din poveştile cu vampiri, lupi, lilieci şi iz de usturoi. Departe de aceste legende, în Sighişoara vei găsi în schimb o superbă cetate medievală: ziduri, turnuri, uliţe pietruite, biserici, clădiri colorate şi bineînţeles celebra scară acoperită care astăzi numără 176 de trepte.

 

 

sighisoara2

 

 

sighisoara13

 

 

sighisoara4

 

 

Nu ştim dacă ai ajuns sau nu până acum în Sighişoara, dar în cazul în care răspunsul tău e nu, ia în calcul serios să faci o vizită. Aşezată cam prin centrul României, nici măcar nu e nevoie să străbaţi ţara în lung şi-n lat pentru a ajunge aici. Am vizitat de mai multe ori Sighişoara şi cu siguranţă vom reveni. Ultima dată am fost într-un weekend călduros de septembrie, atunci când l-am întâlnit şi pe Toboşarul Cetăţii, domnul Dorin Stanciu, şi de la care am aflat o mulţime de informaţii interesante despre trecutul cetăţii. Da, ai citit bine, există un toboşar în Sighişoara, iar el însufleţeşte practic întreaga cetate. Îmbrăcat în straie medievale şi colindând uliţele cetăţii, toboşarul salută turiştii în 60 de limbi! Ar fi de prisos să descriem în cuvinte uimirea lor. Imaginează-ţi doar… Eşti într-o altă ţară, departe de casă, iar un personaj simpatic, desprins parcă din poveştile cu cavaleri şi domniţe, îţi spune câteva cuvinte în limba ta despre locul în care te afli. E o experienţă unică şi de care îţi vei aminti cu siguranţă peste ani, nu-i aşa? Viva España, Viva Romania, Sighişoara! Am zis! Turiştii se fotografiază alături de el şi duc astfel povestea Sighişoarei mai departe. Am vizitat până acum multe cetăţi medievale din afară, însă nicăieri nu am întâlnit o atmosferă atât de vie cum o face toboşarul în Sighişoara. Precum in Evul Mediu, din oră în oră, lovind ritmat în toba sa, toboşarul anunţă oaspeţii cetăţii “Lume, lume, se aduce la cunoştinţă publică faptul că nu s-a întâmplat nimic deosebit! Staţi liniştiţi! Am zis!”

 

Cât despre trecutul Sighişoarei, trebuie să ştii faptul că au existat 14 turnuri de apărare, astăzi mai fiind în picioare 9 dintre ele. Cel mai celebru este bineînţeles Turnul cu Ceas, simbolul oraşului. Alături de el se găsesc Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Tăbăcarilor şi Turnul Cositorarilor. Restul până la 14 au fost: Turnul Ţesătorilor, Turnul Aurarilor, Turnul Pescarilor, Turnul Lăcătuşilor şi Turnul Dogarilor. 

 

 

sighisoara18

sighisoara19

 

 

Turnul cu Ceas are o înălţime de 64 metri şi găzduieşte singurul muzeul în plan vertical din România, Muzeul de Istorie din Sighişoara. Intrarea costă 15 lei de persoană. Îl poţi vizita de marţi până duminică, lunea fiind închis. Pe lângă colecţia de arme medievale şi mecanismul ceasului, în muzeu poţi vedea şi o machetă ce ilustează Sighişoara de odinioară, cu toate cele 14 turnuri ale sale.

 

Păpuşile din Turnul cu Ceas reprezintă zilele săptămânii şi au fost construite în anul 1648 având ca sursă de inspiraţie mitologia greacă sau romană: luni (zeiţa Diana), marţi (Marte), miercuri (Mercur), joi (Jupiter), vineri (Venus), sâmbătă (Saturn) şi duminică (ziua Soarelui) pentru odihnă şi rugăciune. Turnul mai are şi un “Înger de zi” şi un “Înger de noapte” care se schimbă dimineaţa şi seara la ora 6. Marchează astfel momentele zilei, aşa cum erau ele în Evul Mediu: dimineaţa la ora 6 începea munca, urmând a se încheia la ora 18.

 

sighisoara3

 

 

sighisoara21

sighisoara22

 

 

În Turnul cu Ceas în timp ce admiri priveliştea asupra oraşului poţi să reflecţi puţin şi asupra următoarei tale destinaţii pentru un city break şi poate, poate găseşti pe viitor la noi pe blog ceva variante bune într-acolo. 🙂 Să fie oare Paris, Roma sau New York?

 

colaj-sighisoara

 

 

Cele 4 turnuleţe mai mici ale Turnului cu Ceas simbolizează autonomia judiciară a cetăţii, respectiv dreptul acesteia de a condamna la moarte. Există şi o Cameră de Tortură pe care o poţi vizita dacă doreşti. Aproape de Turnul cu Ceas, în Piaţa Cetăţii, exista şi un stâlp al “infamiei”, iar printre altele cei care încălcau legea erau obligaţi să poarte legată de gât o piatră de 6 kg.

 

 

sighisoara6

 

 

Un alt simbol al Sighişoarei este Scara acoperită. O găseşti pe strada Şcolii. Scara a avut iniţial 300 de trepte neacoperite. Din dorinţa de a proteja elevii care învăţau la Şcoala din Deal de ploi sau alte intemperii, s-a decis acoperirea ei. În anul 1849 s-a renunţat la varianta celor 300 de trepte, iar de atunci ele sunt în număr de 176.

 

 

sighisoara5

 

 

Tot în Sighişoara vei vedea şi Casa Vlad Dracul. În incinta acesteia se găseşte astăzi un restaurant. În anul în care s-a născut Vlad Ţepeş, Vlad Dracul (tatăl său) locuia aici, iar din acest motiv se crede că în Sighişoara s-ar fi născut însuşi Vlad Ţepeş.

 

 

sighisoara1

 

 

sighisoara-profil

 

De la Toboşarul Cetăţii am aflat şi că trecutul Sighişoarei a fost marcat şi de evenimente mai puţin fericite. Ne-a povestit aici despre marele incendiu izbucnit pe dealul alăturat cetăţii la data de 30 aprilie 1676. Legenda spune că o văduvă îşi încălzea apă pentru a spăla câteva rufe, iar vântul a dus flacăra în Oraşul de Jos, iar mai apoi în cetatea medievală. Pentru că majoritatea clădirilor erau din lemn, 600 dintre ele au luat foc printre care şi Turnul Fierarilor, construit pe vechea fundaţie a Turnului Bărbierilor. Clădirile, inclusiv Turnul Fierarilor, au fost refăcute mai târziu din piatră şi cărămidă, aşa cum au rămas până în prezent.

 

Sperăm că te-am convins să pui Sighişoara în lista locurilor de vizitat din România, mai ales în cazul în care nu ai reuşit să ajungi până acum. Iar dacă ai mai fost, va fi o plăcere să o revezi.

 

 

 

sighisoara7

 

 

sighisoara12

sighisoara17

 

 

sighisoara8

 

 

 

sighisoara14

 

 

 

sighisoara15

 

 

 

sighisoara10

 

 

 

sighisoara9

 

Citeste si:

 

Daca doresti, cu ajutorul butoanelor de mai jos, poti cauta si alte date de plecare disponibile, zboruri din alte orase sau alte variante de cazare, dupa preferintele si bugetul tau.


Cauta alte oferte de zboruri si cazare:


Pontul de calatorie descris mai sus este o vacanta DIY. Ce sunt aceste vacante si ce caracteristici au ele, cum se rezerva, precum si o serie de alte informatii, iti sunt disponibile in pagina de intrebari frecvente. Ideea de baza a acestor vacante este ca tu esti propriul tau agent de turism si vei face online toate rezervarile necesare, cand, cum si in ce conditii iti doresti.
Ți-a plăcut acest articol? Spune și prietenilor tăi despre el:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *