5 motive să alegi o vacanţă în Israel

Israel

Primăvara, toamna și iarna sunt anotimpuri potrivite pentru o vacanță în Orientul Mijlociu, motiv pentru care astăzi am ales să scriem câteva rânduri  despre Israel, una din țările pe care am avut ocazia să le vizităm. Am fost aici la început de 2018, atunci când, în plină iarnă europeană, ne-am dorit să uităm pentru câteva zile de zăpadă, atrași și de prețul mic al biletelor de avion spre Tel Aviv. Dacă iei și tu în calcul să petreci câteva zile în această țară (apropo, în ultima perioadă interesul turiștilor de a vizita Israelul a crescut considerabil), iată câteva dintre motivele pentru care, în opinia noastră, o vacanță aici ar putea fi o bună alegere.

 

 

Țara cu trei mări

 

În Israel te vei afla aproape de trei mări:  Marea Mediterană, Marea Moartă și Marea Roșie. Partea bună e că le poți vedea pe toate într-o singură vacanță. Cum așa? Păi gandește-te că e o țară destul de mică (are doar 470 km de la nord la sud și 135 km de la est la vest), prin urmare, cu o mașină închiriată poți să ajungi relativ rapid cam peste tot. Mare atenție, pentru siguranța ta, este indicat să nu mergi cu mașina cu numere de Israel în zona controlată de palestinieni.

 

Revenind la plaje, cele din Tel Aviv sunt recunoscute a fi printre cele mai bune de la Mediterană, cu nisip fin și intrare lină în apă. Hotelurile de aici ne-au dus cu gândul la cele de prin Benidorm, sunt clădiri înalte, moderne și cu vederi panoramice asupra mării, dar și cu prețuri piperate pe de altă parte, cele mai multe făcând parte din lanțuri de hoteluri internaționale. O variantă mult mai accesibilă ca preț ar fi să închiriezi un apartament undeva în oraș.

 

 

telaviv5

 

 

Pentru o vedere de ansamblu asupra liniei de coastă îți recomandăm să vizitezi cartierul vechi din Tel Aviv, Old Jaffa.

La ceas de seară, sub adierea brizei, în Tel Aviv am avut parte de un apus splendid de ianuarie…

 

 

 

 

Din Tel Aviv sau Ierusalim poți ajunge cu ușurință și la Marea Moartă, în stațiunea israeliană Ein Bokek. Marea Moartă este și graniță naturală între Israel și Iordania, iar în zilele senine poți chiar vedea țărmul țării vecine. Se spune că Marea Moartă se găsește pe locul celor două așezări biblice distruse, Sodoma și Gomora.

 

Datorită salinității extrem de ridicate, la Marea Moartă te poți bucura de o experiență aparte, aceea de a pluti la suprafața apei chiar dacă nu știi să înoți. E plin internetul de poze cu turiști plutind cu ziarul în mână și merită să încerci și tu. Dar nu doar plutitul face Marea Moartă specială, ci și efectele benefice ale acesteia asupra sănătății, efecte cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.

 

Despre Marea Moartă mai trebuie să știi faptul că nivelul ei scade într-un ritm amețitor, aproximativ cu un metru în fiecare an. Unele voci susțin că scăderea ar fi chiar mai accelerată, în jur de 3 metri anual. Cauza principală ar fi că singurul afluent este râul Iordan, cu un debit redus, în timp ce o mare cantitate din apă se pierde prin evaporare. Efectul este amplificat de lipsa precipitațiilor. Așadar ar fi bine să ajungi la Marea Moartă până încă te mai poți bucura de ea așa cum este acum. Nu se știe ce va aduce viitorul, însă se dorește alimentarea ei cu apă desalinizată din Marea Roșie, demersuri ce au început deja.

 

Ca și perioadă pentru o vacanță la Marea Moartă, îți recomandăm lunile octombrie – mai. Vara temperaturile sar de 40 de grade. La început de ianuarie noi ne-am bucurat de vreme caldă și apă potrivită pentru baie.

 

 

israel-deadsea

 

israel-deadsea1

 

Iubești coralii, peștișorii colorați și per ansamblu lumea subacvatică te încântă? Atunci trebuie să ajungi la Marea Roșie. Știm, Egiptul e prima destinație care îți vine în minte când este vorba de aceasta, însă și Israelul poate fi o alegere potrivită, mai ales că din București ai zboruri directe cu Wizz Air spre Eilat (Ovda), care momentan au prețuri chiar mici. Eilat este o destinație potrivită atunci când îți doresti un concediu însorit pe durata iernii.

 

Punctul de pe uscat localizat cel mai jos de pe glob: – 423 metri

 

De multe ori noi oamenii iubim să “atingem” recorduri, cum ar fi să urcăm în cea mai înaltă clădire din lume sau să știm că am zburat cu cel mai mare avion de pasageri. Evident exemplele ar putea continua. Ei bine, o vizită la Marea Moartă te aduce în punctul de pe uscat localizat cel mai jos de pe Pământ: -423 metri. Încă de pe drum, înainte sa ajungi la destinație, poți vedea diverse marcaje care îți spun la câți metri te afli: 0 metri, -50 metri -100 metri s.a.m.d.

 

 

israel-sealevel

Tel Aviv – orașul care nu doarme niciodată

 

Cu Mediterana la picioare, plaje întinse și localuri pentru toate gusturile, Tel Aviv este astăzi un oraș vibrant al cărui dezvoltare amintește de marile metropole ale lumii. Este un oraș cosmopolit, cu oameni veniți de peste tot, dar și o combinație între vechi și nou. Înspre sud găsești cartierul vechi, Old Jaffa, o zonă cu clădiri de piatră și străzi înguste, în timp ce în orașul nou predominante sunt marile bulevarde. Tel Aviv are o scenă culinară extrem de diversă, este locul unde poți încerca atât preparate tradiționale precum humusul sau falafelul, dar și combinații inedite pregătite de chefi talentați. Evident că din meniu nu pot lipsi peștele sau fructele de mare, așa cum îi stă bine oricărui oraș aflat la malul mării. Tel Aviv are o linie de coastă de 10 km ceea ce îl face o destinație potrivită pentru o vacanță la mare. Plajele sunt curate și bine întreținute. După o zi de relaxare la soare, seara te poți îndrepta spre unul din cluburile din oraș unde petrecerile sunt legendare.

 

telaviv1

 

telaviv2

 

telaviv3

 

telaviv4

Ierusalim – locul în care se întâlnesc trei religii

 

Ierusalim e un oraș care nu ar trebui să lipsească din bucket list-ul tău de călător indiferent dacă ești sau nu o persoană cu convingeri religioase. Orașul în sine e fascinant, un muzeu în aer liber în care creștinii, evreii și musulmanii conviețuiesc împreună de mii de ani, fiecare cu credințele și obiceiurile lor și aducând orașului valori și accente diferite. Nu rata o vizită la Biserica Sfântului Mormânt, locul răstignirii și învierii lui Iisus, o plimbare pe via Dolorosa, drumul Crucii, sau un scurt popas la Zidul Plângerii.

 

ierusalim1

 

ierusalim3

 

ierusalim6a

 

ierusalim8

 

ierusalim2

 

ierusalim4

 

ierusalim5

Clima blândă

 

Într-un an sunt 300 de zile cu soare în Tel Aviv și 360 în Eilat… te-am convins? 🙂 În Tel Aviv poți face plajă din martie până la final de octombrie, în timp ce Eilat e una din destinațiile localizate aproape de România, dar în care poți scăpa de frigul iernii.

 

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care se merită să alegi o vacanță în Israel, lista nefiind nici pe departe completă. Așteptăm și părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.

Ți-a plăcut acest articol? Spune și prietenilor tăi despre el:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *