Scurt ghid pentru o vizită în Islanda, țara de foc și gheață

Vacanta in Islanda
Începând cu 15 iunie 2020, Islanda plănuieste să-și redeschidă granițele pentru turiștii străini. Aceștia nu vor mai fi obligați să stea 14 zile în carantină, însă vor fi testați pentru Covid-19 după aterizarea pe aeroportul din Keflavic. După o primavară pe care am petrecut-o în case, Islanda pare o alegere potrivită pentru o vacanță: foarte puține cazuri de îmbolnăvire și o densitate redusă a populației. Este ușor să te plimbi dintr-un loc în altul, să vezi unele dintre cele mai incredibile locuri de pe planetă, dar să respecți în același timp normele de distanțare socială.
Noi am vizitat Islanda în octombrie 2019 și îți spunem cu mâna pe inimă că e un loc de neegalat și că, din punctul nostru de vedere, ar trebui neapărat vizitată cel puțin o dată în viață. Nu mare ne-a fost mirarea atunci când am publicat primele imagini din Islanda pe pagina noastră de Facebook și am primit o mulțime de mesaje cu întrebări de la voi, semn că și alți cititori ai blogului își doresc să viziteze această destinație. Game of Thrones are rolul său aici.
Localizată în apropierea Cercului Polar de Nord, Islanda e o adevărată minune a naturii, o țară cu gheizere, vulcani activi, râuri cu ape termale, lagune glaciare, cascade, văi abrupte, parcuri naționale, rifturi, plaje negre, ghețari, peșteri de gheață și căsuțe vesel colorate, cu ferestre mari, numai bune de privit aurora boreală într-o noapte de iarnă cu o cană de ceai fierbinte în mână. 
Câteva lucruri interesante despre Islanda
  1. Islanda are o populație de doar 364 000 de locuitori, adica 20% din cea a Bucureștiului. Peste 60% din populație trăiește în capitala țării. Aici poți uita de aglomerație. Fără prea multe mașini la semafoare, fără claxoane din a doua secundă de culoare verde. 
  2. Dacă ți-ai dorit mereu să ajungi cam pe unde se agață harta lumii în cui, atunci cu siguranță te încântă să afli că Reykjavik este capitala cea mai nordică din lume. Facem însă aici o precizare, Nuuk, capitala Groenlandei se află puțin, puțin mai la nord, dar cum aceasta teoretic aparține de Danemarca, Reykjavik îi smulge titlul și ocupă locul fruntaș. Să ai titlul de capitala cea mai nordică din lume vine însă cu prețul său: pe 21 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă, ziua durează doar 4 ore și 8 minute. Există însă și reversul medaliei: la solstițiul de vară, pe 21 iunie, ziua are 21 ore și 11 minute. Ghicește tu când e mai bine să mergi în vacanță… 😉 
  3. În Parcul Național Thingvellir poți face o plimbare printre plăcile tectonice. Aici are loc separarea dintre placa tectonică Eurasiatică și cea Americană. În Islanda se află singurul loc din loc din lume în care aceste două plăci tectonice sunt vizibile la suprafata terestră.
  4. Locuințele din Islanda sunt construite în stil scandinav, cu ferestre mari pentru a permite luminii naturale să patrundă în încăpere. Pe timpul nopții cei mai mulți dintre islandezi obișnuiesc, asemeni altor popoare nordice, să aprindă o veioză la fiecare geam, ceea ce conferă o atmosferă de poveste.
  5. În Islanda nu există niciun Mc Donald’s și nicio cafenea Starbucks. Dacă însă tot drumul pe la vulcani, gheizere sau lagune glaciare te-a cam istovit și simți că nu poți să stai departe de pizza, hamburgeri sau cartofi prăjiți, poți opta pentru o vizită la KFC, Taco Bell, Subway sau Pizza Hut. Și ca să îți spunem drept, nici nu ar fi prea greu de înțeles, mai ales dacă înainte ți-ai limpezit ochii pe meniul vreunui restaurant tradițional și ai vazut acolo scris, negru pe alb, că poți comanda Svið (cap de oaie fiert și afumat) sau Hakarl (cubulețe din carne de rechin îngropată 6-12 săptămâni și apoi ținută la uscat pentru câteva luni). Pe lângă astfel de bazaconii culinare tradiționalul Skyr pare a fi o alegere mult mai ușor de digerat. 
  6. În cazul în care îți închipuiai că încălzitul locuințelor trebuie să coste o avere într-un loc atât de aproape de Cercul Polar de Nord, mai gândește-te o dată: în Islanda încălzirea este gratuită. Așadar nu te va lua nimeni la rost dacă într-o seară senină de decembrie stai cu geamul larg deschis și cu căciula pe cap în căutarea aurorei boreale. 
  7. Cei mai mulți dintre islandezi se cunosc între ei, iar mamele își lasă uneori bebelușii să doarmă afară în timp ce ele lucrează prin casă. Infracționalitatea este foarte redusă, aproape inexistentă, așadar să nu te surprindă dacă în zilele de vară în fața vreunui local vezi un cărucior cu un copil mic dormind liniștit în timp ce mama stă probabil înăuntru la o cafea cu o prietenă. Ba mai mult, islandezii obișnuiesc să nu își închidă ușile noaptea, iar mașinile sa le lase deschise, cu cheile în contact. Polițiștii nu poartă arme și din fericire nici nu prea ar avea la ce să le folosească.
  8. Nu doar că islandezii se cunosc între ei, dar mulți sunt și rude îndepărtate. Asa se face că în urmă cu câțiva ani a fost lansată o aplicație pentru stabilirea arborelui genealogic. Nu ar fi deloc plăcut să descoperi că aseară ai fost la film cu verișorul/verișoara ta, nu-i așa? În plus, islandezii nu au nume de familie, copiii primind la naștere prenumele alături de apelativul „fiul/fiica lui” (son/dóttir) ceea ce face lucrurile și mai complicate.
  9. Înainte să îi compătimești pe islandezi pentru faptul că deși au o țară insulară nu se pot bucura de o baie în ocean, apa fiind prea rece, ia în calcul că aici găsești ape termale peste tot. Și nu vorbim doar despre Blue Lagoon, ci și despre o mulțime de râuri termale cu acces gratuit. Indiferent de anotimp se poate face baie în Islanda, iar senzația e chiar unică atunci când seara își face apariția pe cer aurora boreală.
Ce să vizitezi în Islanda?
Reykjavik
După aterizarea pe aeroportul din Keflavic poți începe incursiunea ta în Islanda cu o vizită în Reykjavik. Atracția principală a orașului este biserica Hallgrímskirkja. Aceasta este cea mai mare biserică din Islanda și a fost construită având ca sursă de inspirație coloanele de bazalt de la cascada Svartifoss. În apropiere găsești și câteva străduțe cu diverse magazine și cafenele. Nu rata o plimbare în port, acolo unde se află probabil cea mai emblematică sculptură din Islanda, Sun Voyager și Sala de Concerte și Conferințe Harpa.
iceland15
iceland16
iceland17
iceland12
iceland21
iceland31
 
iceland30
 
iceland32
Cercul de Aur
Aici găsești câteva dintre cele mai impresionante frumuseți naturale ale Islandei: Parcul Național Thingvellir, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, cascada Gullfoss – cea mai mare cascadă din Europa și gheizerele, dintre care amintim Marele Geysir, cel care aruncă apă fierbinte la o înălțime de 60 de metri și Strokkur, un gheizer ceva mai mic, dar foarte activ, care la intervale de 10 minute aruncă apa la 20 – 30 metri. Tot Parcul Thingvellir poate fi parcurs în aceeași zi, cam în aproximativ 5 – 6 ore. Accesul este gratuit. La o aruncătură de băț găsești alte obiective turistice: craterul vulcanului Kerid, vechi de 6500 de ani (aici vei plăti o taxă de intrare de 400 ISK) și Tingvallavatn, cel mai mare lac din Islanda. 
iceland19
Vacanta in Islanda
iceland11
  
Plaja neagră Reynisfjara și Promontoriul Dyrhólaey din apropiere de Vik
Nu o rata. Este probabil cea mai frumoasa plajă din Islanda. Aici s-au filmat și câteva scene din sezonul 7 al Game of Thrones. În urmă cu câțiva ani plaja a fost inclusă de National Geographic în topul celor mai frumoase plaje non-tropicale din lume. Valurile sunt puternice, adesea imprevizibile, așadar fii precaut și nu te apropia prea mult de mal.  
Vacanta in Islanda
 
 
Vacanta in Islanda
 
 
iceland5a
 
Vacanta in Islanda
 
Vacanta in Islanda
Laguna glaciară Jökulsárlón
Localizată pe Ruta 1, între Skaftafell și Hofn, laguna este considerată una dintre minunile naturale ale Islandei. Icebergurile ce plutesc la suprafața apei sunt desprinse din ghețarul Breiðamerkurjökull (parte a ghețarului Vatnajökull – cel mai mare gherțar din Islanda). Peisajul te va face să crezi că ai ajuns la Polul Nord. În zilele senine o mulțime de foci se așează grațioase la soare pe bucățile imense de gheață. Laguna Jökulsárlón este cel mai adânc lac din Islanda (284 metri), iar din cauza încălzirii globale volumul lagunei este într-o continuă creștere. 
iceland10
iceland26
 
iceland27
 
iceland25
 
Plaja cu Diamante
Este una dintre locațiile favorite ale fotografilor. Bucățile de gheață din Laguna Jokulsarlon migrează în permanență în Oceanul Atlantic, iar de acolo curenții puternici le împing pe plaja din apropiere. Nisipul negru vulcanic face contrastul cu icebergurile să arate excepțional. 
 
 
Vacanta in Islanda
Cascadele Seljalandsfoss și Skógafoss
Ambele cascade se găsesc pe Ruta 1, în partea de sud a insulei, și au o înălțime de aproximativ 60 de metri. Ca o particularitate, la cascada Seljalandsfoss se poate merge pe timpul verii în caverna din spatele ei. E ceva deosebit să te aflii în spatele unei cascade cu un debit atât de mare, iar internetul e plin de fotografii de aici. Nu-ți uita însă pelerina de ploaie acasă.  
La mai puțin de jumătate de oră de mers cu mașina de Seljalandsfoss găsești cascada Skógafoss. Aproape tot timpul vei vedea un curcubeu aici. Se poate urca pe niște scări metalice până la vârful cascadei, iar de acolo, pe o potecă, poți ajunge la alte cascade ceva mai ferite de ochii turiștilor. 
iceland28
 
Vacanta in Islanda
 
Blue Lagoon
Evident că de pe listă nu putea să lipsească Laguna Albastră. Pentru că o găsești foarte aproape de aeroport o poți lăsa pe ultima zi din vacanță dacă orarul de zbor îți permite. Tariful de intrare începe de la 39€ și include accesul în spa de dimineața până seara, un prosop, mască cu siliciu și o băutură la alegere din partea casei.
iceland6
iceland13
Cum ajungi?
Acum că am vorbit despre ce poți vizita în Islanda, hai să îți spunem și cum poți ajunge aici…
Din România nu există zboruri directe spre Islanda, iar cele cu companiile de linie sunt undeva pe la 200 – 250 euro. O variantă mult mai accesibilă ar fi să combini două zboruri low-cost. Să iei să zicem un zbor spre Londra, iar de acolo unul spre Keflavic cu easyJet sau Wizz Air. Pentru un tarif puțin mai mare poți rezerva aceste bilete și cu garantie de conexiune inclusă prin kiwi.com. Altfel, asigură-te că lași timp suficient între cele două zboruri. Noi de regulă lasăm cam de pe o zi pe alta, cel puțin, ceea ce ne dă ocazia să descoperim în linii mari și orașul de legătură.
O altă variantă ar fi zborul direct cu Wizz Air de la Budapesta, variantă foarte avantajoasă mai ales dacă locuiești în partea de vest a țării.
Transportul în Islanda
Pentru a vizita obiectivele turistice va trebui să închiriezi o mașină. Rețeaua de transport local nu este foarte bine dezvoltată, cei mai mulți localnici preferând să se deplaseze cu mașinile personale. Rutele autobuzelor nu sunt concepute pentru a deservi obiectivele turistice, ci mai degrabă pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Așadar cel mai simplu este să inchiriezi o mașină chiar din aeroport. Noi de exemplu am rezervat prin Reykjavik Cars și am plătit 23€ pe zi. Ar mai fi și varianta excursiilor organizate, însă sunt foarte scumpe.
 
Pentru a ajunge în Reykjavik din aeroport poți și să iei autobuzul Flybus.
iceland36
 
Când e bine să mergi în Islanda?
Fiind o țară nordică unde nici vara nu sunt temperaturi prea mari, cei mai mulți turiști aleg să o viziteze în iunie, iulie și august. Atunci sunt și cele mai scumpe bilete de avion și hoteluri. Partea bună? Poți prinde zile cu 21 ore de lumină (zilele nopților albe), așadar vei avea tot timpul din lume pentru vizitat, numai picioarele să te țină și spațiul de stocare din aparatul foto. Partea mai puțin bună? Șansele să vezi aurora boreală sunt foarte scăzute. Din punctul ăsta de vedere cel mai indicat ar fi să mergi undeva în perioada octombrie – aprilie. Noi de exemplu am fost foarte norocoși și am avut întâlnire cu ea în două seri consecutive de octombrie. Există și câteva site-uri care realizează o prognoză de apariție a aurorei cu câteva zile înainte. Practic, îți arată când, unde și ce intensitate va avea. Iată și link-ul ce duce către site-ul pe care l-am utilizat noi.
iceland14
Dacă alegi să călătorești primăvara sau toamna, temperaturile sunt acceptabile, în jur de 4-5 grade Celsius ziua, dar poți avea parte de zile cu ploi sau vânt. Un aspect de menționat ar fi faptul ca firmele de rent-a-car te avertizează că în astfel de situații să fii foarte precaut atunci când deschizi portiera mașinii, pe motiv că aceasta s-ar putea rupe din cauza curenților puternici. Ar mai fi de adăugat aici și faptul că primăvara sau toamna există zone ale traseelor de la cascade care sunt acoperite de gheață și care, din măsuri de precauție, sunt închise. Spre exemplu, în octombrie când am fost noi nu se putea ajunge în spatele cascadei Seljalandsfoss, iar o parte din traseul ce te duce foarte aproape de Gullfoss era și el închis.
Ca o ciudățenie, deși se află foarte aproape de Cercul Polar de Nord, Islanda nu are ierni atât de reci precum ai crede, iar în realitate temperaturile sunt similare cu cele din New York. Nu e însă cel mai bun moment pentru o vizită. Ziua e scurtă și cam totul acoperit de zăpadă.
Ce să pui în bagaj?
Chiar dacă mergi vara, nu lăsa acasă haina impermeabilă și pelerina de ploaie. Poate că norocul va fi de partea ta și nu va ploua, însă tot îți vor fi utile la cascade. Adaugă în bagaj și o căciulă, pentru vânt, iar dacă mergi la Blue Lagoon, Secret Lagoon sau la unul din râurile geotermale, nu-ți uita costumul de baie acasă.
Cum plătești și care sunt prețurile?
Moneda locală este coroana islandeză. Nu e nevoie însă să te complici cu schimbul valutar și banii cash, deoarece peste tot se poate achita cu cardul bancar.
Islanda este o țară scumpă și asta o spun chiar și turistii ce provin din țări cu o putere de cumpărare mult mai mare decât cei din România. Ba mai mult, statisticile plasează Reykjavik în topul celor mai scumpe capitale din lume. Așadar fii pregătit să scoți din buzunar cam 8 lei pentru un litru de carburant și în jur de 35 – 40 lei la un local pentru o porție mică de fish & chips. Chiar și la supermarket alimentele sunt în general scumpe. Din ce am observat noi, cele mai mici prețuri sunt la  magazinele Bónus pe care le găsești răsfirate cam peste tot pe insulă. Ca recomandare, nu arunca banii pe apă plată. Islanda se mândrește cu o apă de la robinet între cele mai pure din lume.
Iată și câteva prețuri de la un local din Reykjavik. Nu vrem să te speriem, dar e mai bine să fii informat: o pizza Margherita aproximativ 60 lei, un espresso – 6 lei, un cappuccino/latte macchiato – 9 lei, un Coca Cola la 0.50 litri – 11 lei, o bere la 0.5 litri – 14 lei, un pahar de vin – 37 lei. La benzinării și in magazinele Bónus cafeaua este gratuită. Cam scump, știm, dar hai să vedem și jumătatea plină a paharului: cele multe din atractiile turistice din Islanda sunt gratuite.
iceland34
iceland35
Îți recomandăm cu căldură o vacanță în Islanda. Încheiem în speranța că te-am convins să adaugi această destinație în bucket list-ul de călătorii.
iceland33
Ți-a plăcut acest articol? Spune și prietenilor tăi despre el:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *